Direct naar artikelinhoud

Geen 14 of 21, maar nog 'slechts' 10 glazen alcohol per week

Wie zonder alcohol kan: blijf eraf. En de rest beperkt zich best tot maximaal tien glazen per week. De nieuwe richtlijn van het Expertisecentrum voor alcohol en andere drugs is plots veel strenger dan 'niet meer dan drie pintjes per dag'.

Het was gisteren vooral Black Friday voor bourgondiërs. Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) heeft een nieuwe richtlijn naar buiten gebracht, en die is dubbel zo streng als vroeger. De experts zijn het erover eens dat wie geen risico's wil lopen, het best geen alcohol meer drinkt. Wie het toch doet, overschrijdt beter niet de limiet van tien standaardglazen - een pintje, een glas wijn of een bodempje sterkedrank. En die drink je nog best verspreid over de week.

De oude norm - drie glazen alcohol per dag voor een man en twee voor een vrouw - was niet langer verdedigbaar, zo blijkt. Nieuwe studies tonen aan dat ook alcoholgebruik in kleinere hoeveelheden gezondheidsrisico's inhoudt. De vorige richtlijn dateert dan ook al van 1995.

"Alle studies zijn het er nu over eens dat alcohol een gevaarlijke stof is", zegt Marijs Geirnaert, directrice van VAD. "Los van de verslavende werking verhoogt alcoholgebruik op lange termijn ook het risico op hartaandoeningen, kankers, geheugenstoornissen en aandoeningen aan de pancreas en de lever. Maar liefst tweehonderd ziektes en verwondingen zijn intussen door de Wereldgezondheidsorganisatie al gelinkt aan alcohol. Vooral het kankerverwekkende effect wordt steeds duidelijker aangetoond."

Het VAD wil duidelijkheid scheppen over wat nu goed of slecht is. Zo zijn mannen inmiddels hun privilege 'wij kunnen wat meer verdragen dan vrouwen' kwijtgespeeld. "We maken inderdaad geen onderscheid meer. Vrouwen lopen weliswaar meer risico's op lichamelijke gezondheidsproblemen op lange termijn zoals borstkanker, maar drinkende mannen riskeren dan weer meer verkeersongevallen, kwetsuren en verslaving."

Ook wat zwangere vrouwen betreft komt er een einde aan de eeuwige discussie of één sporadisch glaasje al dan niet kwaad kan. "We vragen alle zwangere vrouwen geen druppel meer te drinken." Net als onze jongeren. Hun hersenen zijn volgens Geirnaert nog in volle ontwikkeling en alcohol doet hersencellen afsterven. Dus drinken ze, zo stelt het VAD, beter niet onder de 18 jaar en zeer weinig tot 24 jaar.

Hiermee verschilt de richtlijn van de wetgeving, die zegt: geen alcohol onder de 16 en geen sterkedrank onder de 18.

Is drinken nu officieel het nieuwe roken? "Het is zeker zo dat alcohol dezelfde weg op gaat van tabak en meer tegenkanting krijgt", zegt Geirnaert. "Maar het is niet zo verslavend. In zeer beperkte mate riskeer je door alcohol niet zo veel."