Direct naar artikelinhoud

Bitter koude douche in Bulgarije

Het debuut van AA Gent in de Europa League is er één in mineur geworden. Lange tijd zag het er nochtans zeer goed uit tegen Sofia. Gent klom twee keer op voorsprong, maar de laatste vijf minuten waren er te veel aan.

De zo goed begonnen ploeg gaf in de slotfase de 2-2 nog uit handen en keert met niets dan ontgoocheling naar België terug.

Het zou een gevecht worden in Sofia, had Bojan Jorgacevic vooraf verteld. Nog voor de match begon, gaven we hem al gelijk. Het archaïsche Georgi Asparuhov Stadion kraakte onder een intimiderende blauwe massa die zich gisteren uitermate vijandig naar de bezoekers richtte. Nauwelijks waren de Gentse spelers de kleedkamer uit of ze werden al ‘verwelkomd’ met een fluitconcert zoals wij er nog maar weinig hoorden. De eerste opdracht was dus vooral het hoofd koel houden.

Daarvoor kon Dury gisteren weer op zijn twee grote sterkhouders Suler en Thijs rekenen. Beiden kwamen terug uit blessure. In vergelijking met de match van zaterdag op Lierse stonden ook Grondin en Ljubijankic aan de aftrap. Coulibaly, Hanstveit, Smolders en El Ghanassy belandden daardoor op de bank, die laatste in naam van de tactische discipline, vermoedden we.

Azofeifa uit het niets

De eerste helft dan. Die bracht weinig mooi voetbal. AA Gent claimde het balbezit, maar liet Levski na een goeie tien minuten op kousenvoeten in de match komen met vooral Garra Dembelé, die constant op het vinkentouw lag. De eerste grote kans lag dan ook aan zijn voeten, maar Jorgacevic was snel genoeg bij de bal voor Dembelé kon aanleggen. Twee minuten later werkte Joaozinho naast. En toen stond het plots 0-1. Uit het niets trapte Azofeifa van zo’n dertig meter richting doel. Petkov dook, maar zag de bal laag over de grond via de binnenkant van de paal binnen gaan. Een verrassende voorsprong, nadat Gent even voordien nog met de schrik was vrij gekomen.

De Bulgaren gingen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Toch leken de Buffalo’s tot aan de rust stand te zullen houden ondanks veelvuldig balbezit en heel wat overtredingen, die het tempo uit de match haalden. Dembelé probeerde het nog twee keer, alleen kreeg de Franse spits - nochtans in bloedvorm - zijn schoten niet gekadreerd.

Maar zo onverwachts als de Gentse voorsprong er kwam, zo plots stond het weer gelijk. Joaozinho moet ongetwijfeld gedacht hebben: wat die Azofeifa kan, kan ik ook. De Braziliaan trapte de bal van heel ver over Jorgacevic in het dak van het doel. Het stadion ontplofte alsof Levski net de Europa League had gewonnen. Net voor rust kreeg Gent dus een psychologisch tikje.

Al waren de mannen van Dury niet onder de indruk. Meer zelfs, nog maar net stonden ze op het veld voor de tweede helft of ze klommen weer op voorsprong. Een corner van Azofeifa raakte niet weg voor doel. Suler zette er zijn teen tegen: 1-2 waarna we ondervonden dat het Asparuhov Stadion ook heel stil kan zijn.

Fabuleuze Dembelé

Maar ook nu slaagde Gent er niet in om die voorsprong vast te houden. Nochtans was Levski niet zo indrukwekkend, alleen hebben zij ene Dembelé in de rangen lopen. De Fransman scoorde dit seizoen al veertien keer - acht keer in de competitie, zes keer Europees en deed er gisteren nog één bij. Tasevski speelde de bal in de rug van Suler waarna Dembelé Wils te snel af was en overhoeks binnen trapte: 2-2.

Het zag er naar uit dat Gent niet meer in de problemen zou komen en een verdiend punt kon meenemen. Tot die steeds weerkerende kwaal opdook. . Greene strafte dat vijf minuten voor tijd af door de 3-2 binnen te koppen en Gent gedesillusioneerd achter te laten. Jammer, maar wat had Jorgacevic ook alweer gezegd: “Ik hoop dat we lessen getrokken hebben uit de wedstrijd tegen Lierse.” Niet dus.