Direct naar artikelinhoud

Israël en Palestijnen hervatten dialoog

Minder dan twee weken voor het verstrijken van het Israëlische moratorium op de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëli’s en Palestijnen in Egypte hun gesprekken hervat.

Volgens de Amerikaanse gezant George Mitchell, die samen met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton als facilitator optrad, hielden de Palestijnse en Israëlische delegaties gisteren “ernstige discussies over cruciale dossiers”. Bij aanvang van deze tweede gespreksronde zei Mitchell ook dat alle partijen “vastberaden” zijn om met de dialoog door te gaan. Details over wat er in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh precies is gezegd, gaf de VS-gezant echter niet.

Hoe dan ook vinden de gesprekken onder een erg moeilijk gesternte plaats. Immers, op 26 september vervalt het moratorium dat Israël eind vorig jaar op Joodse bouwactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever (met uitzondering van Oost-Jeruzalem) had afgekondigd.

Ondanks hard Amerikaans aandringen is de regering-Netanyahu vastbesloten het moratorium niet te verlengen. De Palestijnse president Mahmoed Abbas wijst er dan weer op dat de gesprekken gewijd zijn aan het beëindigen van de bezetting, en dat praten geen zin heeft als de bezetting intussen verdiept wordt. Wordt het moratorium na 26 september niet aangehouden, dan dreigen de Palestijnen de gesprekstafel te verlaten.

Het waren vooral die laatsten die weigerachtig stonden tegenover de hervatting van de gesprekken. Het Witte Huis in Washington moest ontzettend hard aandringen opdat Abbas opnieuw met Netanyahu in dialoog wou treden.(LD)