Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever past voor nieuwe verlenging

Het geduld van Bart De Wever met cdH-voorzitter Benoît Lutgen raakt op. Tegen woensdag wil de N-VA-voorman weten of hij tot formateur gepromoveerd kan worden. Nog een verlenging van zijn informateurschap lijkt geen optie.

Het wordt money time voor informateur De Wever, en hij weet het. Is een centrumrechtse coalitie N-VA/CD&V/MR/cdH levensvatbaar of niet? Woensdagochtend wordt De Wever opnieuw bij koning Filip verwacht. Een nieuwe verlenging van zijn mandaat is zo goed als uitgesloten, luidt het in zijn directe omgeving. "Nu moet er iets komen. Nog een week voortdoen is geen optie meer. Dat ziet iedereen met wat politiek inzicht."

Dat 'iets' is een engagement van cdH-voorzitter Lutgen (foto rechts) om centrumrechts een kans te geven. Voorlopig heeft hij de boot afgehouden, met het argument dat de informateur nog geen concrete voorstellen heeft neergelegd.

Onzin, volgens N-VA. Een goed ingelichte bron: "De Wever heeft wel degelijk verschillende pogingen gedaan om een stevig engagement te krijgen van Lutgen. Maar die geeft een 'typisch Franstalige antwoord'. Het is geen oui maar ook geen non."

De informateur is die dubbelzinnigheid van Lutgen beu. Binnen de N-VA-top wordt de christendemocraat omschreven als een intelligente en handige maar zeer stugge onderhandelaar. Er wordt regelmatig gevloekt op de Ardennees en diens 'vluchten naar Bastogne'.

Wat kan er gebeuren als De Wever een bevredigend antwoord krijgt van cdH? Allicht zal hij dan aan koning Filip vragen om een formateur aan te duiden. Dat kan de N-VA-voorzitter zelf zijn. Maar er wordt ook gedacht aan een duobaan, met een Franstalige politicus in steun. MR-voorzitter Charles Michel bijvoorbeeld. De andere optie is dat iemand anders alleen aan zet komt.

Legt De Wever zijn opdracht woensdag echt neer - als hij dus geen garanties krijgt - dan wordt er eveneens over de taalgrens gekeken. Zeker CD&V is niet van plan om de handschoen op te nemen vooraleer er echt uitzicht is op een regering. Bij MR is eenzelfde geluid te horen.

Mislukt de piste met cdH, dan is een regering sowieso nog heel ver weg. De zogenaamde kamikazecoalitie N-VA/CD&V/Open Vld/MR komt dan weer op tafel. Maar ook dat wordt bijzonder moeilijk.

"Die piste zou catastrofaal zijn voor de Franstaligen", zei aftredend premier Elio Di Rupo (PS) gisteravond tijdens een interview op de RTBF. Hij ligt op de loer om een klassieke tripartite op de been te brengen, de voorzetting van de vorige regering. "De vorige coalitie heeft drie zetels gewonnen", klinkt het.

"De koning is aan zet, maar we zullen er alles aan doen om een regering zonder N-VA te vormen. Alle Franstalige partijen waren het daar tijdens de campagne over eens. Ook de MR heeft dat duidelijk gezegd. De liberalen plegen kiezersbedrog door met de Vlaams-nationalisten in zee te willen gaan."

>>4-5