Direct naar artikelinhoud

Onderzoek naar chef protocol die nikab aftrok

Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar een incident rond Jean-Marie Pire (60), de chef protocol van de stad Brussel. De man heeft afgelopen donderdag de nikab van een Qatarese prinses afgerukt.

Bij het incident werden ook de oorbellen van de vrouw afgerukt, waardoor haar oren onder het bloed zaten. Zowel de dame als de chef protocol hebben een klacht ingediend. De eerste voor opzettelijke slagen en verwondingen, Pire voor het dragen van een nikab. Dat is verboden in Brussel.

De chef protocol verzorgt onder meer de officiële ontvangsten op het stadhuis. Verscheidene staatshoofden heeft hij welkom mogen heten. Toch is hij niet onbesproken. De kwaliteit van zijn werk is niet altijd even hoog en ook zou hij weinig respect tonen voor ondergeschikten. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil niet reageren en stelt dat de "zaak intern wordt afgehandeld". Donderdag staat het eerste schepencollege na de vakantie op het programma, waar de zaak zal worden aangekaart.

Buiten werkuren

Het incident vond donderdagnamiddag plaats in de Violetstraat, vlak bij de Grote Markt in Brussel, buiten de werkuren van Pire. De Qatarese dame zou hem de weg gevraagd hebben, maar Pire weigerde te antwoorden, "omdat hij niet praat met vrouwen van wie hij het gezicht niet ziet". Toen er geen reactie kwam, trok hij haar sluier af. "Dat was niet mijn slimste zet", gaf hij in Het Laatste Nieuws toe.