Direct naar artikelinhoud

Bonusfestival aan top van AB InBev

Het topmanagement kost AB InBev in totaal 20,33 miljoen euro aan salarissen en bonussen. ‘De bonussen zijn een sleutelelement in het verloningssysteem van ons bedrijf en moeten de topmanagers aanmoedigen om de prestaties van de organisatie op korte en lange termijn te sturen’, argumenteert AB InBev.

Carlos Brito, de Braziliaanse topman van biergigant AB InBev, krijgt deze maand een bonus van 3,16 miljoen euro voor zijn prestaties over 2010. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Dat komt bovenop zijn vaste salaris van 1,24 miljoen euro, waardoor zijn totale vergoeding uitkomt op 4,4 miljoen euro.

De twaalf overige directieleden krijgen een bonus van samen 9,59 miljoen euro, of gemiddeld 800.000 euro. Dat betekent dat AB InBev deze maand in totaal 12,75 miljoen euro aan variabele vergoedingen uitkeert aan zijn dertien hoogste managers. Het gaat om cash bonussen op korte termijn. Dat is ruim anderhalf keer hoger dan de vaste salarissen, die inclusief Brito uitkomen op 7,58 miljoen euro.

Een multinational runnen heeft dus een stevig prijskaartje. Het dertienkoppige topmanagement kost AB InBev in totaal 20,33 miljoen euro aan salarissen en bonussen.

Het loonzakje van ‘big boss’ Carlos Brito valt op het eerste gezicht bijna de helft lager uit dan de 7,37 miljoen euro die hij over 2009 ontving. Maar bij AB InBev weten ze de baas op tal van andere manieren goed te belonen voor het harde werk. Naast zijn vaste salaris en cash bonus heeft Carlos Brito ook enkele optiepakketten op zak die vandaag nog niet te verzilveren zijn, maar over drie jaar mogelijk tientallen miljoenen euro opleveren. Daarnaast heeft Brito recht op een ziekteverzekering, een pensioenregeling en een woonvergoeding “in lijn met de lokale marktpraktijken.” Het management van AB InBev is zoals bekend meer in New York dan in de oude thuisbasis Leuven te vinden.

Pensioenpot voor Dehaene

AB InBev bevestigde gisteren dat ex-premier Jean-Luc Dehaene eind april afscheid neemt als lid van de raad van bestuur, omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar bereikt heeft. Dehaene is onafhankelijk bestuurder bij de bierbrouwer sinds 2001.

Hij strijkt voor zijn laatste dienstjaar bij AB InBev 79.000 euro op: 67.000 euro voor negen vergaderingen van de raad van bestuur en 12.000 euro voor zijn werk in de gespecialiseerde comités. August Busch IV, een nazaat van van de familie achter Anheuser-Busch, vond het overigens maar één keer de moeite om naar Leuven over te vliegen voor een raad van bestuur, maar kreeg toch de jaarvergoeding van 67.000 euro.

Dehaene zwaait niet af niet met lege handen. Hij verzamelde sinds 2001 duizenden aandelenopties, die volgens eerdere berekeningen door sp.a-politicus Bruno Tuybens een slordige 2,5 miljoen euro waard zijn.

Bij AB InBev krijgen immers niet alleen de managers (de dagelijkse leiding), maar ook de bestuurders (de toezichthouders) optiepakketten als onderdeel van hun vergoedingspakket. Dat druist weliswaar in tegen de Belgische code Corporate Governance, maar is volgens AB InBev “in lijn met wat de concurrentie doet.” De bierbrouwer is er zeker van dat “de onafhankelijkheid van de bestuurders gewaarborgd is”, zo werd gisteren nog beklemtoond.