Direct naar artikelinhoud

Kompany pompt team moed in voor topaffiche

Wie doet er ons wat? Voor de grootste Europese confrontatie uit zijn carrière straalt Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany (30) vertrouwen uit. 'We kunnen onze stempel drukken op de geschiedenis.' Cristiano Ronaldo is gewaarschuwd.

Cool blijft hij altijd en overal. Hij leunde achterover, wiebelde op zijn stoel en lachte. Met een priemende blik counterde hij elke vraag, onderbouwd en in volzinnen. Aan vertrouwen, eergierigheid en ambitie heeft het Vincent Kompany nooit ontbroken. De vele blessures hebben dat pantser niet aangetast. "Het discours van een staatsman", noemde de vertaler met dienst de uitleg van 13 minuten van onze landgenoot. President en spreekbuis van Manchester City in het diepst van zijn gedachten.

Kompany's houding stond in schril contrast met de redevoering van Manuel Pellegrini, kort en saai in zijn antwoorden. Meer dan zijn trainer zal 'the President' straks, omstreeks 20.35 uur, zijn kleedkamer inspireren. Hij leeft van grote momenten. Aan zijn hand moeten de andere tien zich tegen Real Madrid veilig voelen. Kevin De Bruyne, nog zo'n koele kikker, blijft er wellicht onbewogen onder.

"We moeten ons beste niveau bereiken", zei Kompany. "Dat is de enige druk die we hebben. Wij willen tonen hoe goed we wel zijn en hebben topspelers die allemaal op dit niveau kunnen spelen. De kwalificatie heeft ons een boost gegeven in de Premier League. We hebben iets belangrijks om naar uit te kijken. Elke speler die nu geen honger heeft, zal nooit nog hongerig zijn in het voetbal. Je meten met zulke topspelers, een club met die traditie: dat is wat je wilt."

De Bruyne groot gevaar

"We staan nog niet op hetzelfde niveau als Real, dat al twintig finales speelde, maar we zijn op de goede weg"; zegt Kompany. "Alles wat deze generatie bij City meemaakt, is nieuw. Ook de eerste halve finale ooit in de Champions League. Maar we omarmen die uitdagingen."

Gewiekst en met een ondeugend lachje ontweek hij de vraag of doelpuntenmachine Cristiano Ronaldo vanavond zijn grootste zorg zal worden. "Je zit op een persconferentie, je speelt tegen Barcelona of Real Madrid en je weet dat je vragen zult krijgen over Lionel Messi of Ronaldo. Het antwoord is altijd hetzelfde: als je als team goed speelt, heb je een kans hem af te stoppen. Indien dat niet lukt, zal hij een kans krijgen en mogelijk een doelpunt maken."

Over Kevin De Bruyne, met Sergio Agüero de man in vorm bij City, kwam er een minder clichématige uitleg: "Ik hoop dat hij de match van zijn leven speelt. We zullen het hele team nodig hebben, maar je weet dat Kevin de tegenstander voor problemen zal stellen, dat hij kansen zal creëren voor anderen en dat hij ook zal proberen te scoren."

Ondanks

een roestig wederoptreden dinsdag, na vijf weken blessureleed, staat Kompany aan de aftrap. Zonder vrees. "Weet je wat grappig is? Mensen praten over mijn veertien kuitblessures, ik praat over mijn veertien comebacks en ik speel alsof ik nooit aan de kant heb gestaan. Dat vergt elke keer veel van je karakter. Zeker omdat het op een niveau is dat velen nooit zullen bereiken."

Na de woorden moeten straks de daden komen. Kompany is in zijn carrière al enkele keren op zijn bek gegaan door te roepen dat City klaar was voor Europese glorie. Koppig stond hij weer op, veegde het vuil van zijn gezicht en claimde hetzelfde. Werpt die volharding eindelijk haar vruchten af?