Direct naar artikelinhoud

Nieuwe krachtmeting over Oosterweel onvermijdelijk

De Vlaamse regering moet binnen drie weken beslissen of ze de ring rond Antwerpen sluit met tunnels of met een brug. Bij sp.a vrezen ze dat het herboren Vlaams front van N-VA en CD&V zich ook over de Oosterweelverbinding onverzettelijk zal tonen.

Hernieuwd front van CD&V en N-VA laat zich ook gelden in Vlaamse regering

De technische studie die het tunnelalternatief toetst aan de Lange Wapperbrug is bijna klaar, maar zal volgens verschillende ministers nog altijd ruimte voor interpretatie laten. Een nieuwe politieke krachtmeting is onvermijdelijk.

De Vlaamse ministers zagen elkaar gisteren voor het eerst terug na hun zomervakanties. Nog geen ministerraad, die staat pas volgende week vrijdag op de agenda, wel een ‘Away Day’ om de banden weer aan te halen. Al viel dat ‘weg zijn’ nog wel mee, er werd gewoon verzamelen geblazen op het kabinet van minister-president Peeters. Maar er werd niet gewerkt.

Over de Oosterweelverbinding werd volgens verschillende ministers nadrukkelijk “niet gepraat”. Dat dossier zal de komende weken meer dan genoeg aan bod komen. Na een zomer van studiewerk door de Vlaamse administratie en de experts op de verschillende kabinetten, verhuist de Oosterweelverbinding opnieuw naar de ministertafel. Peeters wil een beslissing voor ook het Vlaams Parlement terugkeert uit het lange zomerreces. 27 september, de dag dat de minister-president zijn traditionele Septemberverklaring voorleest in het halfrond, is de ultieme deadline. Peeters wil dan melden of de Antwerpse ring gesloten wordt met de Lange Wapperbrug of met een combinatie van tunnels.

Mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V) wil niet kwijt wanneer de studie die moet aantonen of het tunnelalternatief haalbaar is klaar zal zijn, maar “lang zal het niet meer duren”. De technische studie werd de hele zomer lang opgevolgd door de betrokken ministers van alledrie de regeringspartijen en door de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Uit N-VA- en CD&V-hoek valt te horen dat de tunnels niet aan alle voorwaarden voldoen. “Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat vooral de kostprijs een probleem wordt”, klinkt het bij insiders. Bij de sp.a worden die berichten dan weer tegengesproken. “Alle opties liggen nog open. Wij krijgen geen signalen dat de tunnels te duur zouden zijn, dat ze technisch niet mogelijk zouden zijn of dat het graven te lang zou duren.”

Technische experts die de voorbije maanden deelnamen aan de werkgroepen en het studiewerk mee stuurden, bevestigen dat de tunnels op geen van de drie criteria afgeschreven zijn. “Maar de technische studie is geen bijbel. Het is een illusie om te denken dat de eindconclusie zal zijn: bouw die brug, of: graaf die tunnel. Hoewel sommige politici daar wel op hopen. Nee, in dit dossier zullen de studies nooit helemaal zwart-wit zijn, ze zullen altijd aanleiding geven tot een hevige politieke discussie.”

De technische studie zal een doorslaggevende rol spelen, maar het wordt ook belangrijk hoe hard het verliezende kamp nog zal tegenspartelen. Bij sp.a hadden ze het ideale scenario al in hun hoofd. CD&V en vooral N-VA krijgen hun grote staatshervorming, met constructieve medewerking van sp.a, en zijn zo tevreden én uitgeput dat ze niet nog eens strijd willen leveren om de Oosterweelverbinding. Maar dat scenario wordt met de dag minder realistisch. Geen enkele partij zit comfortabel genoeg om de overwinning in hét Vlaamse symbooldossier zonder boe of ba aan de ander te gunnen.

Tenzij er heel grote verschillen blijken tussen de brug en de tunnels wat betreft kostprijs en/of technische haalbaarheid en/of bouwtijd - en daar ziet het niet naar uit - zit er een nieuwe krachtmeting over de Oosterweelverbinding aan te komen. De derde in nog geen twee jaar tijd. De scepsis blijft overal groot. CD&V en N-VA vrezen dat sp.a hoe dan ook tot het bittere einde zal vechten tegen de Lange Wapper, sp.a vreest omgekeerd dat CD&V en N-VA de technische studie minitieus zullen uitpluizen naar elk argument om de tunnels af te knallen.

Binnen de Vlaamse regering benadrukt iedereen dat de federale besognes geen rol zullen spelen in de discussie. Maar bij sp.a-kopstukken valt toch te horen dat het Vlaamse front dat zich tijdens de preformatie heeft gevormd en de voorbije weken steeds hechter is geworden enige angst inboezemt. “Niet dat CD&V en N-VA er al aan denken om ons te dumpen, maar wie zich voortdurend van rugdekking verzekerd weet, gaat nu eenmaal minder toegeeflijk zijn.”