Direct naar artikelinhoud
Fotografie

Paars getinte tweelingen en commotie rond een vermoorde journalist: vijf opvallende winnaars van de World Press Photo Awards

Paars getinte tweelingen en commotie rond een vermoorde journalist: vijf opvallende winnaars van de World Press Photo Awards
Beeld John Moore, Getty Images

In Amsterdam werden gisterenavond de World Press Photo Awards uitgereikt. Dit zijn de vijf meest opvallende winnaars.

1. Crying Girl on the Border 

De Hondurese peuter Yanela Sanchez huilt, terwijl haar moeder door de Amerikaanse grenspolitie wordt gefouilleerd. Het beeld dat de Amerikaan John Moore op 12 juni vorig jaar schoot aan de Texaanse grens met Mexico ging de wereld rond en werd het symbool van het harde migratiebeleid van president Donald Trump. Gisteren werd de foto in Amsterdam bekroond tot World Press Photo of the Year.

Lees ookIconisch beeld van Trumps strenge migratiebeleid is de foto van het jaar: ‘Nooit zo’n impact verwacht’

1. Crying Girl on the Border 
Beeld Bénédicte Kurzen, Noor and Sanne de Wilde, Noor

2. Land of Ibeji

In de categorie ‘Portraits: Stories’ gaat de Vlaamse Sanne De Wilde met de hoofdprijs lopen, voor een reeks portretten die ze samen met de Franse Bénédicte Kurzen maakte. De twee fotografeerden tweelingen in Nigeria, ooit een beladen onderwerp in het land omdat tweelingen er ongeluk zouden brengen. Vandaag worden ze net wél gezien als geluksbrengers. Op deze foto zien we de tienjarige Kehinde Deborah en Taiwo Celestine op een heuvel vlak bij Igbo-Ora, vertrekkensklaar om naar de kerk te gaan. Noemenswaardig is het opvallende gebruik van filters, waardoor de beelden van dit duo een sterk afwijkend kleurenspectrum kregen. Zulke beeldmanipulatie was lang uit den boze bij fotojournalistieke wedstrijden zoals WPP. Maar blijkbaar zijn de tijden veranderd. 

2. Land of Ibeji
Beeld Pieter Ten Hoopen

3. The Migrant Caravan 

De Zweeds/Nederlandse fotograaf Pieter ten Hoopen kreeg de prijs voor ‘Spot News: Stories’ met zijn indrukwekkende, in Mexico gemaakte serie over de noordwaartse migratiestroom. Volgens de VN zouden tijdens deze volksstroom in oktober en november van vorig jaar  zo’n 7.000 mensen, onder wie 2.300 kinderen, richting de Amerikaanse grens zijn getrokken. Vaak wandelden ze zo’n 30 kilometer per dag, in temperaturen boven de 30 graden. Hier zien we een groep mensen lopen richting een vrachtwagen die in het midden van de weg stopte om een lift aan te bieden, net buiten Tapanatepec. De meeste chauffeurs doen dat gratis, als steun aan de vluchtelingen.

3. The Migrant Caravan 
Beeld Chris McGrath, Getty Images

4. The Disappearance of Jamal Khashoggi

De Australische persfotograaf Chris McGrath kreeg de prijs voor ‘General News’ met zijn foto van een onbekende man die in Istanbul een grote groep journalisten probeert tegen te houden, terwijl Saudische onderzoekers in Istanbul arriveren bij het consulaat van Saudi-Arabië. Dit is de plek waar de journalist Jamal Khashoggi zou zijn vermoord en werd een verzamelplek voor internationale pers die de onrustwekkende verdwijning willen verslaan.

4. The Disappearance of Jamal Khashoggi
Beeld Brent Stirton, Getty Images

5. Akashinga – the Brave Ones

In de categorie ‘Environment’ kaapte de Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton het goud weg, met zijn portret van een vrouwelijke ranger van de volledig uit vrouwen bestaande organisatie Akashinga, die zich inzet voor natuurbescherming en het behoud van dieren in het wild. Bijzonder is dat de groepering daarbij nauw samenwerkt met de lokale bevolking. Vaak werken ze met vrouwen uit kansarme milieus, om hen mondiger te maken en werkgelegenheid te bieden. Andere strategieën – zoals het gebruik van vergoedingen van jacht op trofeeën om instandhouding te financieren – zijn bekritiseerd omdat ze oplossingen van buitenaf opleggen en de behoeften van de lokale bevolking uitsluiten.