Direct naar artikelinhoud

Bulldozers blijven voorlopig op stal

Het vluchtelingenkamp van Calais blijft voorlopig in zijn huidige vorm bestaan. Tegen de plannen voor een grote ontruimingsactie was een klacht ingediend door een tiental hulporganisaties en vluchtelingen. De rechter in Rijsel besloot gisteren om nog geen eindoordeel te vellen.

Het was een uniek gezicht, gisteren in de rechtszaal in Rijsel. Een honderdtal bewoners van de vermaarde Jungle van Calais was per touringcar naar de Noord-Franse stad afgezakt om er te komen luisteren naar een rechtszaak die zou beslissen over het lot van hun site.

Vanwege de buitengewoon grote belangstelling mocht uiteindelijk slechts een twintigtal vluchtelingen de zaal binnen. Ze luisterden er - dikke modder aan de schoenen - naar de pleidooien van zowel hun eigen advocaten als vertegenwoordigers van de prefect van Calais, Fabienne Buccio.

Die prefect had onlangs beslist om het zuidelijke gedeelte van het vluchtelingenkamp te laten ontruimen. Met de ontruimingswerken was gisteravond wellicht al gestart als hulporganisaties en vluchtelingen er niet in geslaagd waren om in extremis een kortgeding af te dwingen bij de rechter.

Onbegeleide minderjarigen

De belangen van de vluchtelingen werden gisteren met veel vuur verdedigd door twee advocaten. Volgens hen mag de site niet ontruimd worden zolang er geen humane oplossing bestaat voor de bewoners. "Bulldozers zijn geen oplossing", betoogde een van hen. "De oplossing bestaat uit fatsoenlijke opvang voor de bewoners. Als de overheid die niet kan garanderen, is een ontruiming strijdig met de rechten van de migrant."

Opvallend genoeg staat die visie niet eens haaks op die van de prefectuur. Het grote discussiepunt zijn hier de cijfers. Volgens tellingen van de hulporganisaties verblijven er op de bewuste site vandaag ongeveer 4.000 vluchtelingen, onder wie circa 300 onbegeleide minderjarigen. De cijfers worden min of meer bevestigd door die van de lokale overheidsdiensten, die schattingen maakten op basis van het waterverbruik en de afvalproductie.

Daartegenover staan de cijfers van de prefect van Calais, die gewaagt van ongeveer 800 vluchtelingen. Een aanzienlijk deel van hen zou na ontruiming nog opvang kunnen vinden in het resterende noordelijke, beter georganiseerde gedeelte van het kamp.

Inperking van het bestaande kamp is volgens de prefect hoe dan ook nodig om zowel de veiligheid van de bewoners van Calais als die van de vluchtelingen te kunnen blijven garanderen.

Kampen in België

"Een moeilijke kwestie", verklaarde rechter Valérie Quemener gisteren. Om zich een beeld van de situatie te vormen had ze gisterochtend nog het kamp van Calais bezocht. Of ze daar veel wijzer van was geworden, werd niet duidelijk. Zoals ook niet duidelijk werd of de verschillende pleidooien veel klaarheid hadden gebracht. Zo verbaasde ook de rechter zich over de zo verschillende cijfers waar beide partijen mee stonden te zwaaien.

Voor een definitief vonnis was het volgens haar in elk geval nog te vroeg. Wanneer dat vonnis precies verwacht mag worden, wist gisteren niemand te zeggen. Maar de hulporganisaties klonken wel voorzichtig optimistisch. "Het is goed dat een rechter de tijd neemt om hier over na te denken", zei Maya Konforti van Auberge des Migrants.

Konforti hoopt dat de rechter de komende uren en dagen zal inzien dat een ontruiming ten gronde niets oplost. "Ik begrijp dat de prefect het kamp in Calais liefst zo overzichtelijk mogelijk wil houden. Maar met grote ontruiming zorg je niet voor meer overzichtelijkheid. Integendeel. In plaats van één groot kamp zul je veel kleine kampen krijgen, bijvoorbeeld ook in België."