Direct naar artikelinhoud

Brussel in de ban van mode

Vanaf vrijdag staat Brussel drie dagen volledig in het teken van mode en aanverwante disciplines. Zo'n zeventig ontwerpers tonen op verschillende plekken in de stad hun werk, vaak in onverwachte settings.

Sinds 1994 organiseert Modo Brussels het Modo Parcours, en met de jaren heeft het aan omvang en belang gewonnen. Ontwerpers en winkels doen hun best om een originele presentatie te maken, en koppelen er ook vaak een evenement aan. Een belangrijk moment is de bekendmaking zaterdagavond van de Modo Award voor de beste creatie van het jaar. De winnaar ontvangt een prijs van 7.500 euro, toegekend door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De genomineerden 2011 zijn Jean Paul Lespagnard, Conni Kaminski, Piece of Chic, Marc Philippe Coudeyre, Monsieur Bul, Heidewinne en Niyona.

Het parcours is ontstaan in de Dansaertwijk, maar is inmiddels uitgewaaierd naar de Zavel en de Sint-Jacobwijk (rond Manneke Pis), de meest vooruitstrevende buurten voor wie van kunst, design en mode op de hoogte wil blijven.

Het thema van het parcours dit jaar is 'Statement' en de deelnemers zijn een mengeling van jong talent en meer gevestigde waarden. Sommige designers werken samen met fotografen, dansers, acteurs of grafisch kunstenaars. "Het parcours is een gelegenheid om binnen te stappen in luxeboetieks, maar even goed om onverwachte plaatsen te ontdekken die uitsluitend voor de gelegenheid open zijn", zegt artistiek directeur Didier Vervaeren. Start- en ontmoetingspunt is Rits, voor de gelegenheid omgedoopt tot Elle Café. Er is een nagelbar, een Fashion Room en een tentoonstelling van Nicolas Lefébure. In Brussels Boutikq is een pop-upshop met meer dan dertig mode- en productdesigners.

IJsemmer- verfbak

Eveneens op de Graanmarkt is de tentoonstelling Brussels meets Seoul meets Brussels te zien, een ontmoeting tussen de modeschool La Cambre, en het Samsung Art & Design Institute (SADI). In de kelder is vrijdag en zaterdag de dansperformance Haute Couture te zien, door Rafael Alvarez & Paulo Guerreiro. In Art Gallery 59, op de Vlaamse Steenweg ontmoet juwelenontwerpster Isabelle Lenfant fotograaf Jurgen Rogiers (bekend van zijn portretten in DMuze).

Het thema 'statement' inspireerde ontwerper Marc Philippe Coudeyre tot het maken van een 'smile-book'. Hij fotografeert ter plaatse fashionista's in een jasje uit zijn nieuwste wintercollectie Honey Hunters (Mapp, Léon Lepagestraat 5), Maison Martin Margiela, dat onlangs werd heringericht en nu een volledige herenafdeling heeft, toont de '13'-lijn, bestaande uit objecten zoals een ijsemmer in de vorm van een verfbak, en het trompe-l'oeil-behangpapier.

Het plan is te verkrijgen in het ELLE café, Antoine Dansaertstraat 70, in Brussels Boutikq, Nieuwe Graanmarkt 10 en bij Taschen, Lebeaustraat 16. www.modobrussels.be

Het parcours opent op vrijdag om 11 uur, en loopt door tot 22u. Zaterdag en zondag tot 18 uur.