Direct naar artikelinhoud

Kim Jong-un moet macht delen met oom en tante

De nieuwe leider van Noord-Korea zal voorlopig de macht delen met oudere familieleden en de strijdkrachten. De jonge en onervaren Kim Jong-un komt aan het hoofd te staan van een collectief leiderschap waarvan onder meer een oom en een tante deel uitmaken.

Het zou de bedoeling zijn dat de jongste telg van de Noord-Koreaanse politieke dynastie kan steunen op de kennis en ervaring van naaste vertrouwelingen van zijn vader voordat hij de touwtjes alleen in handen neemt. Dat heeft het persbureau Reuters vernomen van een bron met goede contacten in Pyongyang. Als de informatie klopt, is het voor het eerst sinds de stichting van de Volksrepubliek in 1948 dat het land door een collectief en niet door een autocraat wordt bestuurd.

Kim Jong-un, 27 of 28 jaar oud, heeft weliswaar een zekere aanhang verworven, maar wordt volgens waarnemers nog niet sterk genoeg geacht om de macht in zijn eentje te dragen. Zijn vorige week overleden vader had twintig jaar de tijd om zich aan de zijde van diens vader voor te bereiden op de machtsoverdracht in 1994. Voor Kim Jong-un was de voorbereidingstijd beperkt tot twee jaar.

Tot het nieuwe leiderschap behoren Jang Song-theak, de 65-jarige oom van de jonge Kim, en diens echtgenote Kim Kyong-hui, de jongere zus van Kim Jong-il. Ook de invloedrijke generaal Ri Yong-ho, die nauwe banden onderhield met de overleden dictator, wordt genoemd als steunpilaar van de macht.

Het was vader Kim zelf die de groep ter ondersteuning van zijn opvolger heeft gevormd, veronderstelt professor Koh Yu-hwan van de Dongguk Universiteit in Seoel. "De betrekkelijke rust toont aan dat het werkt. Als de zaken niet soepel waren gegaan, was de dood van Kim Jong-il langer verzwegen en was er een langere regeerperiode met een mummie geweest", aldus Koh Yu-hwan.

De situatie in Noord-Korea lijkt mede stabiel te blijven omdat de strijdkrachten trouw hebben beloofd aan Kim Jong-un, stelt de anonieme informant van Reuters. Volgens hem lijkt de vrees voor een militaire staatsgreep ongegrond.

De coterie rond Kim Jong-un heeft er alle belang bij de gelederen gesloten te houden, stelt Ralph Cossa van de Amerikaanse denktank Pacific Forum CSIS. "Hun persoonlijke veiligheid en overleving is onlosmakelijk verbonden met het voortbestaan van het bewind, waarvan Kim Jong-un de belichaming is."

Noord-Koreanen betoonden gisteren massaal de laatste eer aan hun Geliefde Leider. Volgens de staatsmedia verzamelden zich vijf miljoen rouwende burgers in de hoofdstad. De televisie toonde volle pleinen en zalen waar Noord-Koreanen hun tranen de vrije loop lieten. "Deze plaatsen veranderden in een zee van huilende mensen", aldus het staatspersbureau. Het was onmogelijk het aantal van vijf miljoen - een vijfde deel van de bevolking - te verifiëren.

Bij alle aanwijzingen dat de erfopvolging rustig verloopt, waren er ook tekenen van oplopende spanning. Volgens Zuid-Koreaanse berichten heeft het Noord-Koreaanse leger de veiligheidsmaatregelen in Pyongyang en andere steden opgevoerd. Bij de grensrivier tussen Noord-Korea en China kregen Chinese schippers te horen dat ze moesten ophouden met het rondvaren van toeristen. De Noord-Koreaanse politie dreigde te schieten als ze iemand met een camera zou zien.

Langs de gemeenschappelijk grens tussen de Korea's lieten activisten en Noord-Koreaanse vluchtelingen grote ballonnen los met pamfletten tegen de Kim-dynastie en foto's van het lijk van de Libische leider Kadhafi. Dergelijke acties doen Pyongyang gewoonlijk in woede ontsteken.