Direct naar artikelinhoud

Dewinter gaat bij dictator Assad op zoek naar 'objectieve info'

Terwijl de VN een nooit geziene noodoproep voor Syrië lanceren, is Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op bezoek bij het regime van president. In Syrië zijn 1,6 miljoen burgers op de vlucht, 6,8 miljoen hebben hulp nodig. 'Ik kom naar hier voor objectieve informatie', zegt Dewinter.

Dewinter dookplotseling op in Syrië. Naast hem ook partijgenoot Frank Creyelman, de voorzitter van de Vlaamse commissie Buitenlandse Zaken, Dewinter kreeg enkele weken geleden een e-mail met een uitnodiging van het Syrische parlement. Dat betaalt nu ook de verblijfskosten.

De Vlaams Belangers zijn in Damascus om "objectieve informatie" te vergaren over de lokale situatie. Door de gewelddadige onderdrukking van president Bashar al-Assad zijn al 1,6 miljoen burgers op de vlucht, 6,8 miljoen burgers hebben hulp nodig.

Volgens de Verenigde Naties is 3,8 miljard nodig om de noden van de bevolking te lenigen. "Ik geloof niet wat de Europese media berichten. Naar hier komen was de enige manier om objectief geïnformeerd te worden", aldus Dewinter. Hij maakt in Syrië deel uit van een internationale delegatie.

Tijdens een ontmoeting met de eerste minister drukte Dewinter zijn bezorgdheid uit over de "Belgische jihadisten" die meevechten aan de zijde van de opstandelingen. "Een aantal van hen is al gevangen genomen en wordt hier berecht. Nadat ze hun gevangenisstraf hebben uitgezeten, kunnen zij hopelijk ook in België voor de rechter verschijnen."

Omstreden bezoek

De Syrische minister van Informatie wist Dewinter te vertellen dat "500 à 600 Belgische jongens" meestrijden aan de kant van de rebellen. Als zij allemaal terugkeren, vrezen de Vlaamse bezoekers voor het ergste. Dewinter: "De Syrische burgeroorlog dreigt te worden geëxporteerd naar Europa. Dat moeten we verhinderen door hier strenger op te treden tegen de Belgische strijders."

Het bezoek aan Syrië is op z'n zachtst gezegd omstreden. Zelf benadrukt Dewinter dat hij Assad nooit heeft ontmoet, hoewel dat werd aangeboden. "Ik zie het probleem niet. Ik heb die ontmoeting geweigerd, want ik ben hier niet om Assad te verdedigen. Ik besef ook wel dat het kiezen is tussen de pest en de cholera. Maar om hier veilig rond te komen, heb je nu eenmaal de contacten van de regering nodig", zegt Dewinter.

Hij doet er meteen een sneer bovenop naar Joëlle Milquet, minister van Binnenlandse Zaken (cdH). "Milquet klaagt dat ze geen informatie krijgt over de Belgische strijders. Maar als je alleen de rebellen erkent als de officiële vertegenwoordigers van de bevolking, dan moet je niet verschieten dat de regering niet wil meewerken. Je kunt onmogelijk beide hebben."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen commentaar, maar achter de schermen wordt onthutst gereageerd. Dewinter en Creyelman brachten het ministerie niet op de hoogte van hun bezoek. "Een bewuste keuze, want zij zouden alles gedaan hebben om het bezoek te verhinderen", vertelt Dewinter.

Overigens kreeg het duo geen visum via de Syrische ambassade in België. Er gaan geruchten rond dat Rusland daarvoor zou hebben gezorgd, maar Dewinter ontkent dat. Wel bevestigt hij contacten met bondgenoten van Syrië. Welke landen hij daarmee bedoelt, dat wil hij niet kwijt. "Dat doet ook niet ter zake. Uiteindelijk heeft het Syrische parlement alles geregeld. Onze visa lagen klaar aan de grensovergang."

Vanochtend rijden Dewinter en Creyelman onder Syrische escorte terug naar Beiroet. Daar stijgen ze om 10.15u op richting België.