Direct naar artikelinhoud

New Yorkse senator laan uitgestuurd na huiselijk geweld

NEW YORKl De Senaat van New York heeft de senator Hiram Monserrate, een democraat, uit zijn ambt ontheven omdat hij enkele maanden geleden werd veroordeeld voor huiselijk geweld. Zijn ontslag brengt de nipte meerderheid van de Democraten aan het wankelen.

De Senaat van de staat New York heeft dinsdag beslist om senator Hiram Monserrate uit zijn ambt te ontheffen, omdat hij enkele maanden geleden werd veroordeeld voor huiselijk geweld. Met 53 tegen 8 stemde de Senaat voor het ontslag van Monserrate. Hierdoor komt het aantal democraten in de New Yorkse Senaat op 31, tegenover 30 Republikeinen. Er zijn 32 stemmen vereist om een wet goed te keuren, waardoor de Democraten nu geen voorstellen meer kunnen doordrukken zonder de steun van de Republikeinen. Om de gevolgen te beperken heeft gouverneur David A. Paterson op 16 maart een speciale verkiezing vastgelegd.Hiram Monserrate, een democraat uit Queens, werd vorige herfst veroordeeld voor huiselijk geweld nadat hij zijn vriendin door de gangen van zijn appartement sleurde. Zelf vindt hij de beslissing van de Senaat onterecht, zo bleek uit een speech die hij gaf net voordat de senatoren over zijn lot moesten beslissen. Hij zei dat ze van hem een zondebok willen maken en noemde zijn ontslag “het toppunt van arrogantie”. “Mijn daden zijn niet van die aard dat ik moet ontslagen worden”, aldus Monserrate.

De senator is dan ook van plan zijn ontslag aan te vechten, wat de start kan zijn van een lange juridische strijd. “De Senaat van New York heeft niet de constitutionele en legale autoriteit om mijn cliënt te ontslaan”, sprak zijn advocaat Norman Siegel. Gisteren diende Siegel al een verzoekschrift in om Monserrate opnieuw aan te stellen.“Niemand is hier blij mee”, zei senator Eric T. Schneiderman, een democraat uit Manhattan en voorzitter van het speciale comité dat om het ontslag van Monserrate vroeg. “Maar de meeste senatoren vonden dat er iets moest gebeuren. De tijd dat we dergelijke zaken onder de mat veegden, zijn voorbij.”Als lid van een nipte meerderheid dreigde Monserrate ermee van politieke zijde te wisselen en dat was meteen de reden waarom eerst niemand openlijk kritiek durfde te geven op zijn gewelddadige uitspattingen in december 2008. Maar toen hij in juni 2008 mede verantwoordelijk was voor een tijdelijk verlies van de macht in de Senaat, keerden zijn collega-Democraten zich tegen hem. In Queens, waar Monserrate een grote aanhang heeft, lijken zijn daden hem alvast kiezers te kosten. “Dit is meer dan je vrouw bedriegen, hij heeft een vrouw geslagen”, zei filmmaker Roger Deutsch (57). “Dit is geen persoonlijk aangelegenheid, het is een misdaad en daarom mag hij geen senator meer zijn. Met wat fatsoen had hij zelf ontslag genomen.” (SV)