Direct naar artikelinhoud

Flink uit de kluiten gewassen schep mysterie

Wie verwacht had dat het tweede seizoen van The Leftovers van start zou gaan met het antwoord op enkele prangende vragen, is eraan voor de moeite. Want ja hoor: het mysterie rond de 140 miljoen plots verdwenen aardbewoners wordt alleen maar groter.

Het eerste seizoen van The Leftovers - zeer kort samengevat: op een niet zo mooie dag verdwijnt 2 procent van de wereldbevolking spoorloos, van de ene seconde op de andere, en wat gebeurt er dan met de achterblijvers? - kon al tellen qua 'wtf is dit allemaal?'-gehalte, maar de start van seizoen 2 doet daar fluks nog een uit de kluiten gewassen schep bovenop.

De familie Garvey (ja, liefhebbers van mannelijk schoon, Justin 'meneer Jennifer Aniston' Theroux speelt nog steeds de hoofdrol) blijkt verhuisd naar Jarden, Texas, een stadje met 9.261 inwoners. Die zijn niet allemaal even normaal te noemen, wat dat betreft lijkt het sprekend op de plek waar u woont, maar veel straffer: in Jarden is tijdens de Sudden Departure, toen miljoenen mensen in rook opgingen, niémand verdwenen.

Doe daar nog een dorpsplein bij waar een soort heremiet op een paal zit, een stel brandweerlui die zelf de boel in de fik steken en een miraculeuze toekomstvoorspeller bovenop, en het moge duidelijk zijn dat het mysterie in seizoen 2 alleen maar groter dreigt te worden, op Texaanse bodem of niet. Stetson af trouwens voor de tamelijk onnavolgbare wijze waarop deze serie het altijd als een zwaard van Damocles boven alles en iedereen hangend onheil voelbaar maakt. Dat gebeurt via een buurman die terloops meedeelt dat hij een ex-gevangene is ("Ik zat voor poging tot moord. Hoe dat kwam? Ik heb niet hard genoeg geprobeerd"), een lawaaierige krekel die in huis zit maar niet te vinden is of een openingsscène die totaal niet bij de rest van het verhaal past maar overduidelijk van alles meedeelt dat later, wie weet, nog duidelijk moet worden.

Is dit een hoop onzin die geen bevredigend einde zal kennen? Het valt te vrezen. Zitten wij volgende week ongeduldig schuifelend klaar voor aflevering 2? Absoluut. Seizoen 1 is trouwens ook nog te zien op Play More en komt op 21 oktober uit op dvd en blu-ray. Niet twijfelen.