Direct naar artikelinhoud

Uitkeringen en lonen ambtenaren stijgen

De sociale uitkeringen stijgen in mei met 2 procent en de lonen van de ambtenaren gaan in juni omhoog. Dat is een gevolg van de overschrijding van de spilindex. Het indexcijfer van de consumptieprijzen steeg in april met 0,29 punt tot 117,20 punten. Vooral benzine, diesel en huisbrandolie werden duurder. Ook de prijzen van elektriciteit, aardappelen, chocolade, vers fruit en verblijven in vakantiedorpen stegen. De overheid noteerde prijsdalingen voor buitenlandse reizen, snijbloemen en verse groenten.

Ondanks de stijging van het indexcijfer vertraagde de inflatie van 3,52 naar 3,41 procent. De oorzaak is dat de prijzen in april vorig jaar meer stegen dan deze maand. De inflatie zonder energie bleef nagenoeg stabiel op 1,74 procent.

De gezondheidsindex steeg tot 115,57 punten. Het gemiddelde van de gezondheidsindexen van de jongste vier maanden steeg tot 115,10 punten. Daardoor werd de spilindex, die is vastgelegd op 114,97 punten, overschreden. De vorige overschrijding vond plaats in augustus vorig jaar.

Het Planbureau verwacht dit jaar geen nieuwe overschrijding van de spilindex. Vermoedelijk volgt er wel eentje in het begin van 2012. De aanpassing aan de index wordt ook in non-profit gevolgd. In de rest van de privésector wordt de index later aangepast. daarover worden per sector afspraken gemaakt.

Unizo greep het nieuws aan om te pleiten voor een aanpassing van het indexmechanisme. Unizo beschouwt het indexmechanisme als nadelig voor de concurrentiepositie van Belgische bedrijven en pleitte voor de invoering van een netto-indexering. Bij een dergelijke netto-indexering stijgen wel de nettolonen, maar niet de brutolonen. “Helaas ontbreekt de moed om bij een inflatieopstoot als deze de koopkracht op peil te houden via een netto-indexering”, stelt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.