Direct naar artikelinhoud

Tusk: 'May wil brexit begin 2017 op gang trekken'

Volgens Europees president Donald Tusk zal de Britse regering begin volgend jaar werk maken van de brexit. Dat zou premier Theresa May hem onlangs hebben toevertrouwd.

Als Tusk gelijk heeft, is dat een tegenvaller voor eurogezinde Britten die hadden gehoopt dat de brexit nog even op zich zou laten wachten of niet zou doorgaan. May heeft nog niet laten doorschemeren wat voor een soort brexit ze voorstaat. Binnen haar partij hebben radicale brexiteers ook al een pressiegroep opgericht. Geen toegang tot de interne markt is volgens de leden beter dan een akkoord waarbij vrij verkeer van personen wordt geaccepteerd.

Tusk deed deze uitspraak aan het einde van de informele top in Bratislava waar de Britten niet aanwezig waren. Daar werd duidelijk dat de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van de EU al in volle gang is. Zo is ook bepaald dat de EU in de strijd tegen de toenemende euroscepsis tientallen miljoenen meer gaan uittrekken voor het 'Europa voor de Burger'-project. Drie jaar geleden werd er op initiatief van de Britten bezuinigd op het uitdragen van de Europese gedachte.

Sommige brexiteers denken al aan het leven na de brexit en hebben daarbij een geheim wapen op het oog: het Royal Yacht Britannia. Geïnspireerd wellicht door het opzwepende 'Rule, Britannia' bij de recente Last Night of the Proms, zien ze dit vlaggenschip, in 1997 uit de vaart gehaald door Tony Blair, als probaat middel om overzeese handel te bevorderen. Als een groot symbool voor 'a global Britain' kan het 126 meter lange gevaarte het juiste decor worden van handelsgesprekken.

Cadeautje voor de Queen

De gedachte is niet nieuw. Begin jaren 90 vonden er meerdere succesvolle handelsbesprekingen plaats op de boot die de koningin bij haar aantreden in 1953 had gekregen. De komende weken zullen kamerleden debatteren over het voornemen, dat de steun zou genieten van minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

De vraag is of er een nieuwe boot moet worden gemaakt of dat het bestaande exemplaar, momenteel als toeristische attractie aangemeerd in Edinburgh, weer de wereldzeeën op moet. Een zakenman uit Canada had al eens zo'n 8,9 miljoen euro geboden voor het weer in gebruik nemen van de boot waar de koninklijke familie, Elizabeth voor-op, zeer aan gehecht is.