Direct naar artikelinhoud

'Dit debat is gebaseerd op leugens'

'In Molenbeek heerst een monocultuur van armoede.' Zo luidde het in een opiniestuk in deze krant, waarin de verloedering van sommige wijken in de Brusselse gemeente werd aangeklaagd. Voor het eerst reageert burgemeester Philippe Moureaux (PS): 'Leugens, het zijn allemaal leugens.'

Dat de Molenbeekse burgemeester zich nog niet eerder mengde in het oplaaiende debat over de leefbaarheid in zijn gemeente, komt niet door gebrek aan interesse maar door medische privézorgen. Waarvan akte. Dat wil niet zeggen dat Moureaux geen mening heeft over de samenlevingsproblemen in Molenbeek. Het zit hem erg hoog dat het debat begon bij een noodkreet vanwege de reclamemakers Mortierbrigade en BBDO over de onveiligheid in de wijk waar hun kantoor ligt. Mortierbrigade trekt weg uit de buurt, BBDO toont daar alle begrip voor.

"Dit hele debat is gebaseerd op leugens", begint Moureaux. "In de Vlaamse media is consequent sprake van twee bedrijven die willen verhuizen. Klopt niet, het ene blijft gewoon waar het zit. En het andere had al langer verhuisplannen omdat ze te klein behuisd zitten. Er is vanwege Mortierbrigade nooit enige klacht tot bij ons gekomen. Ze zeggen ons nu dat ze zelf verveeld zitten met de draai die dit debat gekregen heeft. Dit gaat om leugens. Allemaal leugens. Er wordt hier een politieke campagne gevoerd op de nek van Molenbeek."

Bij BBDO getuigde een werknemer over een overval met ontvoering. Dat zijn ernstige feiten.

Moureaux: "Er is daar in de buurt een particulier probleem, ja. Ik praat die feiten niet goed, maar u heeft de bewakingsagent van die firma toch zelf gehoord op Terzake? In zijn logboek stonden één à twee incidenten per maand genoteerd. Bon, over wat hebben we het dan? Waar is het grote samenlevingsprobleem?"

In dezelfde wijk is onlangs een splinternieuw sociaal appartementsblok compleet vernield. Verbind alle puntjes met elkaar en je hebt een probleem.

"Ik ontken niet dat we in dat deel van die wijk met een probleem zitten. Maar dan nog hebben we het over een mini-quartier, een paar straten groot. Ik stoor me aan het amalgaam dat gemaakt wordt van Molenbeek als 'nieuwe Bronx'. In onze gemeente wonen 94.000 mensen, rijk en arm. In totaal zijn er drie à vier kleine buurten, waar de zaken wat delicater liggen."

Er wordt u verweten dat u om ideologische reden het repressief optreden in die buurten schuwt.

"Nonsens, van A tot Z. Ik ben in Brussel misschien wel de burgemeester die bij zijn politie het hardst aandringt op een strenge aanpak. Van alle Brusselse politiezones gebeuren de meeste interpellaties in onze zone. Dat zegt ook iets over de werklast hier en dat heeft te maken met het politiebudget. Sta me toe vast te stellen dat de partijen die Brussel willen droogleggen en onze financiering blokkeren - CD&V, N-VA - dezelfde zijn die nu de megafoon hanteren om van Molenbeek een crimineel getto te maken."

U zegt zelf dat de 'delicate zones' beperkt en bekend zijn. Neem de beruchte Ribaucourtstraat, al meer dan tien jaar een bron van ellende. Je hebt geen CSI New York nodig om dat probleem aan te pakken.

"(cynisch) Bon, ik luister. Als u de definitieve veiligheidsanalyse liggen hebt, wil ik ze graag kennen."

Sluit de vzw's waarvan iedereen weet dat ze verdacht zijn. En wie daar een probleem mee heeft, mag het komen uitleggen op politiekantoor.

"Meneer, er is in dit land geen burgemeester die meer vzw's afsluit dan ik. Dat de verdachte theehuizen en vzw's na verloop van tijd weer vrolijk opengaan, kan ik niet verhelpen. Burgemeesters hebben enkel de bevoegdheid voor een tijdelijke sluiting.

"Weet u, ik zal u in mijn hart laten kijken. Ribaucourt is een nachtmerrie voor mij, en het zal voor de volgende burgemeester nog altijd een nachtmerrie zijn. We arresteren daar bij het kruispunt aan het metrostation dagelijks delinquenten maar het haalt geen zier uit. Er komen altijd anderen terug."

Er is ook de verloedering die gezinnen en bedrijven wegjaagt. Ook daar klinkt het verwijt dat het gemeentebestuur amper reageert omdat het aantrekken van een middenklasse geen prioriteit is.

"(boos) Het tegendeel is waar! Het gaat net beter met Molenbeek. Er is zwaar geïnvesteerd in de probleemwijken en in de kanaalzone raakt de sociale mix hersteld door renovatie en nieuwbouw. Brussel staat voor een grote demografische uitdaging en van die spectaculaire bevolkingsgroei krijgt Molenbeek meer dan zijn deel. Daar zijn veel nieuwkomers bij, maar ook jonge gezinnen. De PS is geen partij van armoezaaiers. Zeggen dat wij de middenklasse verwaarlozen uit electoraal motief is pure intoxicatie. Wie fluistert u dat toch in?"

Ik woon zelf in de Maritiemwijk.

"Ah bon. Wel, weet dan dat ook die wijk er tien jaar geleden véél slechter bijlag dan nu. Er is een wijkcentrum, een lokaal cultuurcentrum, er worden plantsoentjes aangelegd. Er hebben nog nooit zo veel politie, stadswachten en sociaal werkers op straat gelopen als vandaag. We zijn er nog niet, maar de statistieken zijn niet slecht."