Direct naar artikelinhoud

Rookverbod verkleint risico op premature baby's

Het rookverbod doet het aantal vroeggeboortes in ons land aanzienlijk dalen, zo blijkt uit onderzoek van milieu-epidemioloog Tim Nawrot (UHasselt). Zijn bevindingen halen het prestigieuze vakblad British Medical Journal.

Dankzij de invoering van het rookverbod tellen de Vlaamse verloskamers jaarlijks 360 vroeggeboortes minder, een daling met 6 procent sinds 2006. Volgens onderzoekshoofd Tim Nawrot het ultieme bewijs dat het verbod nuttig is.

Passief roken

Zijn team, verbonden aan de universiteit van Hasselt, nam tussen 2002 en eind 2011 meer dan een half miljoen geboortes onder de loep. Doel: nagaan of het ingevoerde rookverbod een effect had op het aantal premature baby's. "Dat actief en passief roken de groei van het ongeboren kind schaadt en de duur van de zwangerschap verkort, was al bekend", vertelt professor Nawrot. "Alleen was de invloed van het rookverbod nooit eerder gemeten. Wat stellen we vast? Bij elke fase van de invoering van het verbod - in 2006 op het werk, in 2007 op restaurant en in 2010 in bistro's en cafés met eetgelegenheid - verlaagt het risico op vroeggeboorte."

Na 2007 registreerden de onderzoekers een daling met 3,13 procent, in 2010 gevolgd door een nieuwe terugval met 2,65 procent. Een knik in de curve die ook Schotse wetenschappers al opmerkten, na het rookverbod in 2006. Het verschil: in Schotland kwam het rookverbod er van de ene dag op de andere, in België verliep dat in fases. Nawrot: "Op die manier kunnen wij beter uitsluiten dat het om toeval gaat. Telkens als het verbod uitgebreid werd, zagen we een daling. Zo weet je dat het gaat om een consistent fenomeen."

Eerder internationaal onderzoek legde al bloot dat het rookverbod het aantal hartaanvallen en ziekenhuisopnames voor astma doet dalen. "Maar nu hebben we het ultieme bewijs in handen dat het verbod al heel vroeg in het leven zinvol is", zegt Nawrot.

Waardevolle informatie, vindt de milieu-epidemioloog. "Zeker als je bedenkt dat er een link is tussen een verkorte zwangerschap en gezondheidsproblemen in een later stadium van het leven. Zo hebben kinderen die slechts een aantal weken te vroeg geboren zijn, 30 procent meer risico om eerder hart- en vaatziektes te ontwikkelen."

"Je moet ook de brede context zien: door de rookwetgeving neemt de actieve en passieve blootstelling aan tabaksrook in de hele populatie af. Meer mensen zweren hun sigaretten af."

Ontradende foto's

De onderzoeksresultaten stemmen niet alleen de wetenschap tevreden. Ook minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) reageert opgetogen. "Het is goed om zien dat de combinatie van maatregelen vruchten begint af te werpen", stelt haar woordvoerster Katleen Sottiaux.

De minister wijst er nog op dat er tegen 2014 een koninklijk besluit in werking moet treden dat ook op pakjes roltabak ontradende foto's verplicht.