Wrevel in Antwerpen over komst asielcentrum naar Deurne

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA)  is het niet eens met de plannen om in Deurne een tijdelijk asielcentrum te openen. Hij zegt dat zijn stad al genoeg mensen opvangt en heeft het over een politieke keuze van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Die betreurt de reactie van De Wever.

De Wever is het niet eens met de keuze voor Deurne als locatie voor een nieuw opvangcentrum van Fedasil. Niet omdat het op een boogscheut van zijn eigen woning zou komen, maar omdat Antwerpen volgens hem nu al voldoende doet.

Antwerpen is de meest solidaire stad van Vlaanderen, we vangen twee keer zoveel mensen op als Gent

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen

"Antwerpen is de meest solidaire stad van Vlaanderen, we vangen twee keer zoveel mensen op als Gent", zegt De Wever. "Theo Francken hield daar rekening mee en belastte het sociaal weefsel in Antwerpen niet met meer tijdelijke opvangcapaciteit. De Block doet dat nu wel, dat is een duidelijke politieke keuze van haar."

Ik weiger mensen op straat te laten slapen, zeker mensen met een handicap, waar het in Deurne om gaat

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD)

De Block is niet onder de indruk. "Jammer dat de burgemeester zo reageert", zegt ze. "Het staat in schril contrast met de burgemeesters in andere gemeenten waar we noodgedwongen extra tijdelijke plaatsen moeten voorzien."

"Ik weiger mensen op straat te laten slapen, zeker mensen met een handicap, waar het in Deurne om gaat. Ik sta voor een kordaat maar ook een humaan asielbeleid", aldus De Block. "Het gaat trouwens om een tijdelijke opvang." Ze wijst erop dat het gebouw in Deurne een van de weinige gebouwen met faciliteiten voor rolstoelgebruikers is en dat het al lang op de Fedasil-lijst staat, ook al in de periode dat Theo Francken (N-VA) staatssecretaris voor Asiel en Migratie was.

Antwerpen is en mag niet het OCMW en asielcentrum voor heel Vlaanderen worden

Kamerlid Filip Dewinter (VB)

De Wever staat niet alleen. Ook Vlaams Belang is het niet eens met de plannen voor een tijdelijk opvangcentrum. "Antwerpen is en mag niet het OCMW en asielcentrum voor heel Vlaanderen worden", zegt lokaal kopstuk Filip Dewinter.

Michaël Freilich, N-VA-kandidaat op 26 mei en gewezen hoofdredacteur van Joods Actueel, zegt dat ook de Joodse gemeenschap zich vragen stelt. Hij verwijst naar de recente toestroom van Palestijnse vluchtelingen en het feit dat Antwerpen een zichtbare Joodse gemeenschap heeft.

Meest gelezen