Direct naar artikelinhoud

Williams versus Williams

Haal Kim Clijsters en Justine Henin uit hun pensioen! De damesfinale van de Australian Open wordt gespeeld door de 35-jarige Serena Williams - veel te sterk voor Mirjana Lucic-Baroni (WTA 71) - en haar 36-jarige zus Venus Williams (WTA 17), die Coco Vandeweghe (WTA 35) versloeg.

"Het wordt oorlog. Net zoals twaalfjarigen die Monopoly spelen. De verliezer gaat helemaal gek worden." Patrick Mouratoglou, de coach van Serena Williams, wist alvast wat hij moest verwachten van de finale tussen de zusjes Williams morgen in de Rod Laver Arena. Het is negentien jaar geleden dat ze voor het eerst tegenover elkaar stonden (hier op de Australian Open), van 2009 (Wimbledon) dat ze nog eens een grandslameindstrijd tegen elkaar betwistten en van twee jaar terug op de US Open dat ze hun 27ste onderling duel (16-11 Serena) uitvochten.

Vooral de aanwezigheid van Venus is toch wel een kleine verrassing. Haar laatste grandslamfinale vond zevenenhalf jaar geleden plaats, maar voor een titelstrijd in Melbourne moeten we al terug naar 2003. Ook toen tegen Serena, of wat had u dan gedacht. "Iedereen heeft waarschijnlijk zijn moment in de zon", glimlachte Venus na haar fel bevochten zege tegen Vandeweghe. "Bij mij heeft het wel een tijdje geduurd. Maar ik zou het graag nu nog even laten aanhouden."

Tussen haar en een achtste grandslamtitel staat echter misschien wel haar grootste concurrente, haar zus Serena. Waar er voor aanvang van dit grandslamtoernooi nog wat twijfel bestond over haar motivatie, fitheid en inspiratie speelde de jongste Williams vanaf de kwartfinale weergaloos tennis. Johanna Konta, nochtans de vrouw in vorm, werd vakkundig weggepoeierd en ook Mirjana Lucic-Baroni mocht maar vijftig minuten in de weg staan van Serena.

"Met alles wat Venus heeft moeten doorstaan (in 2010 werd bij haar het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte, vastgesteld, FDW) kan ik niet anders dan dit een win-winsituatie noemen voor mij", hield Serena de boot af. "Dit is zowat de enige keer dat ik echt voel dat wat er ook gebeurt, we allebei niet kunnen verliezen."

Neemt u toch van ons aan dat de jongste Williams daar haar eergierigheid een beetje onderschat. Na een, voor haar doen, matig 2016 wil ze tegenover iedereen bewijzen dat ze de allergrootste tennisster op de planeet is en met haar 23ste grandslamtitel ook meteen dat andere icoon, Steffi Graf, definitief achter zich laten.

Afgeschreven

"Ik ben alvast erg trots op mijn toernooi hier", zei Serena. "Ik had toch wel het gevoel dat heel wat mensen mij al hadden afgeschreven. Maar ik vermoed dat ik beter word als ik de underdog ben. Kijk, ik ben natuurlijk naar hier gekomen om het toernooi te winnen. Maar tegelijkertijd heb ik niets meer te bewijzen. Ik moet geen enkele match meer winnen zolang ik leef, ik moet gewoon plezier hebben. En dat heb ik ook gedaan tijdens dit toernooi. Het werkte redelijk goed."

Ook Venus hield die mindset de voorbije twee weken aan. "Toen ik mijn eerste grandslamtitel won in 1997 was ik nog een kind. Vandaag ben ik dat in mijn hart nog altijd, maar nu staan er natuurlijke andere dingen op het spel. Ik zou het alleszins prachtig vinden als ik hier zou kunnen winnen."