Direct naar artikelinhoud

De vampier slaat zijn vleugels uit

Robert Pattinson is populair bij tienermeisjes. Maar kijk, de begeerde 'Twilight'-tienerster is nu de hoofdrolspeler in 'Cosmopolis', de nieuwe film van David Cronenberg.

Er bestaat zoiets als de Where is Robert-app. Van zodra de acteur zich op een openbare plek waagt, signaleren fans dit aan elkaar via hun smartphones. De politie moest hem vorig jaar nog escorteren toen er zich een massa verzamelde rond de pub waar hij zat. "Ik reis heel de wereld rond en in elke ruimte waar ik kom, schreeuwen mensen. Dan vertrek ik weer, op weg naar een andere groep schreeuwende mensen", vertelt de acteur, die vampier Edward speelt in de Twilight-films.

De tienerheld wordt op premières gevolgd door 25 bodyguards. Fans roepen hem de vreemdste verzoeken toe. De meest voorkomende: "Bijt me, Robert!". Het succes van de ster doet denken aan dat van Leonardo DiCaprio ten tijde van de Titanic-hysterie. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op. DiCaprio had al bewezen dat hij kon acteren voor Titanic. Bovendien werd de film eerder onverwacht een tienerhit. Bij de Twilight-saga was de hysterie al lang voorspeld. Toen de casting van Pattinson voor de rol van vampier Edward Cullen bekend werd, waren de fans van de boekenreeks woedend. Pattinson was te lelijk en te oud om de rol te spelen (hij was 21, vampier Edward heeft het lichaam van een 17-jarige.) Ze bedaarden toen ze de film zagen.

DiCaprio had na Titanic weinig moeite om het publiek ervan te overtuigen dat hij meer kon dan tienerharten breken. Hij werd gecast voor een kostuumdrama (The Man in the Iron Mask) en kreeg datzelfde jaar een rol in een Woody Allen-film. Pattinson heeft al een paar keer geprobeerd het Twilight-imago van zich af te schudden, maar slaagde (nog) niet. Remember Me werd lauw onthaald. Water for Elephants was een gemiste kans. Kostuumdrama Bel Ami werd ondanks zijn topcast afgekraakt. "Ik hoor overal dat deze films een test zijn om te kijken of ik al dan niet kan acteren, maar wat denken ze dat ik gedaan heb in Twilight?"

Of Pattinson kan acteren of niet, laten we in het midden, maar de rollen die hij aangeboden krijgt zijn die van de smachtende badboy. Zijn personage in Cosmopolis, de nieuwe film van David Cronenberg, is van een ander kaliber. Cronenberg is de man achter Naked Lunch, A History of Violence en A Dangerous Method, dat vorig jaar verscheen. Pattinson speelt in Cosmopolis de CEO van een immens bedrijf. De rol lijkt op het eerste gezicht meer gelaagd dan de jeune premier die hij vaak moet spelen.

Pattinsons imago is wat besmeurd door de vampierhype. Toch hebben de films hem geen windeieren gelegd. Naast een lief (tegenspeelster Kirsten Stewart) leverde de franchise hem aardig wat centen op. Pattinson stond op de Young Rich List van The Sunday Times met een vermogen van 40 miljoen pond, een kleine 50 miljoen euro. Niet slecht voor een 26-jarige die zich voor zijn casting als vampier Edward had voorgenomen muziek te maken en zijn dagen zo beneveld mogelijk door te brengen.

De acteur begon zijn carrière op de planken. Hij speelde in een paar theaterstukken en mocht pretty boy Cedric Diggory spelen in een Harry Potter-film. Voor de BBC speelde hij de jonge Salvador Dali in Little Ashes. Hoogtepunten zijn Roberts belachelijke pruik en homo-erotische kus. Pattinsons acteerwerk zorgde niet voor vuurwerk. Zijn Spaans accent was ronduit lachwekkend. Wanneer hij later aan de deur wordt gezet bij een theaterstuk waarin hij acteerde, wilde hij stoppen met film en theater. Toch nam hij deel aan de casting van Twilight. Hij slikte valium om zijn zenuwen onder controle te houden en kreeg de rol.

Nu is de acteur gecast door David Cronenberg, een samenwerking die het begin van zijn volwassen carrière kan inluiden. Hij draait om de drie maanden een Twilight-film en aan die cyclus komt binnenkort een eind. Of de tienerheld een echte acteur wordt, valt af te wachten. Vast staat wel dat Cronenberg-fans vanaf volgende week voor het eerst gezelschap van giechelende bakvissen zullen krijgen in de bioscoopzaal.

Cosmopolis komt op 30 mei in de Belgische zalen.