Direct naar artikelinhoud

Zachter vanaf morgen

Na het optrekken van het ochtendgrijs verschijnen er een paar opklaringen. Later wordt de bewolking dikker maar het blijft droog en voorlopig ook net iets te koud voor de tijd van het jaar. Vannacht kan het lichtjes regenen, vooral in het westen en noorden. Wolken en neerslag vormen de voorste begrenzing van een portie zachtere lucht.

Morgen en overmorgen domineren wolken het weerbeeld. Soms kan het wat gaan druppelen maar meestal is het toch droog. Wanneer aan het eind van de week de goed voelbare wind van zuidwest naar zuid krimpt, kan de zon weer wat vaker doorbraken forceren. In het weekend neemt de bewolking opnieuw toe maar neerslag van betekenis wordt voorlopig niet verwacht. De bloemen op de begraafplaatsen lopen geen gevaar vanwege nachtelijke vrieskou. Pas na het weekend wordt het minder zacht, maar niet koud. De neerslagkansen nemen toe.

De berg van vuur ontwaakt

De rokende Merapi (berg van vuur) bij zonsopgang, gezien vanuit het Indonesische dorp Cangkringan op Java. Sinds afgelopen weekend wordt deze gevaarlijke vulkaan almaar actiever en spuwt hij naast veel rook ook geregeld lava. De Indonesische autoriteiten startten met de evacuatie van 40.000 bewoners in de streek.Voor de kust van Indonesië deed zich gisteren ook een zeebeving voor, met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Een na de beving afgekondigd tsunami-alarm werd later weer ingetrokken.