Direct naar artikelinhoud

Valpartij nekt Belgen in Tour Down Under

Gilbert, Roelandts en De Gendt droomden alle drie van een mooi klassement in de Tour Down Under. Een viervoudige valpartij besliste er anders over. Ben Hermans en Tim Wellens namen gezwind over.

De Corkscrew is de nieuwe helling die de organisatoren van de Tour Down Under enkele dagen geleden trots voorstelden, en ze maakte meteen slachtoffers. Door een slipper van een van de renners volgden tientallen collega's als dominostenen.

"Ik was als een van de laatsten van het eerste groepje achtervolgers over de top geraakt", deed Jürgen Roelandts het verhaal nadat zijn oppervlakkige wonden verzorgd waren. "Plots gleden zo'n tien renners net voor mij onderuit. Ik kon geen kant meer uit en viel ook. Iets later kwam een tweede groep, met Gilbert, aangestormd. Phil reed pal op mij. (wijst naar zijn bebloede lip) Ik denk dat ik dit aan hem te danken heb."

Aan het BMC-busje enkele meter verder zat Gilbert zijn wonden te likken. Eerst vreesde de wereldkampioen nog voor een blessure aan de schouder maar uiteindelijk bleek dat vals alarm. "Het bloed op mijn shirt was wellicht van Roelandts", kon hij later melden. "Er was die scherpe bocht naar links en meteen erna lagen Roelandts en co. Onmogelijk om te ontwijken. En als klap op de vuurpijl kwam er al een volgende groep aan. Ik had nauwelijks de tijd om me uit de voeten te maken."

Mee met de besten

Thomas De Gendt had een plaatsje gevonden in die derde groep. "Ik heb nog alles dichtgeknepen maar je slipt gewoon voort. Ik ben op een aantal jongens terechtgekomen en met mijn schouder tegen een muurtje." Ondanks de enorme ravage viel de lichamelijke schade mee voor de Belgische toppers.

Twee andere landgenoten lieten zich dan weer positief opmerken. Ben Hermans werd derde, Tim Wellens vijfde. Hermans (26): "Als je bij de besten bovenkomt op zo'n lastige klim, is dat meteen een bevestiging. Deze rit was zeer belangrijk voor het hoofd."

"Ik had dit resultaat een beetje verwacht", zei Wellens. "Ik ben naar hier gekomen voor een top tien in het eindklassement. Voorlopig sta ik achtste. Dus ben ik superblij."