Direct naar artikelinhoud

Fluitend rijk worden is niet weggelegd voor Belgische refs

Fluitend rijk worden? Niet in België. Als onze scheidsrechters geen stevige opslag krijgen, overwegen ze het openingsweekend van de voetbalcompetitie te staken.

De Pro League, de belangenvereniging van de Belgische eerste klasse, onderhandelt vandaag met de scheidsrechters over een langverwachte loonopslag. De zenuwen staan strak gespannen. Deze vrijdag trappen Club Brugge en Charleroi de competitie af. Maar zonder akkoord zal dat misschien zonder een eerste fluitsignaal zijn. In de wandelgangen wordt immers gedreigd met een staking.

De eisen van de scheidsrechters zijn duidelijk. Ze willen wel professionaliseren. Meer tijd steken in hun conditie, trainingen, vergaderingen. Maar dan moet daar een billijke vergoeding tegenover staan. En dat is nu niethet geval. Alleen in Portugal verdienen refs minder dan in ons land. De scheidsrechter vragen daarom een opslag van minstens 10 procent. Volgens sommigen met 20 procent.

De scheidsrechters kwamen gisteren samen voor een briefing over het nieuwe seizoen. Maar wat een technische meeting van maximaal een uur moest worden, draaide uit op een marathonzitting van bijna drie uur. "Geloof me vrij, er broeit geen opstand. Maar we hebben verwachtingen en we hebben die de voorbije maanden ook duidelijk laten horen", vertelde de topscheids Serge Gumienny na afloop.

Gewone job

Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen probeert voorlopig te sussen. "Er is wat ongeduld. Normaal komt alles vandaag in orde. En als het niet lukt, zullen we binnenkort sowieso een akkoord bereiken. Alle vergoedingen worden dan met terugwerkende kracht verhoogd."

Maar Jeurissen is er niet honderd procent gerust op. Een staking vindt hij een slecht signaal. "We moeten verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de competitie goed kan starten."

Scheidsrechters zijn geen professionals in ons land. Ze hebben allemaal nog een gewone job. Van bankdirecteur tot sociaal werker. Al verdienen ze ook niet onaardig. De tijd dat ze het met een paar drankbonnetjes moesten stellen na de wedstrijd, is voorbij. De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximaal 9.000 euro per jaar bruto. Daar komt nog een premie bij van 1.500 euro per wedstrijd. Een lijnrechter krijgt goed 600 euro per wedstrijd.

Het weekblad Vacature probeerde uit deze cijfers onlangs een gemiddeld jaarloon te distilleren. Al is dat niet eenvoudig. Sommige scheidsrechters fluiten slechts enkele keren per jaar, terwijl anderen misschien dertig wedstrijden leiden. Als je twintig matchen als voorbeeld neemt, zou een bekende, nationale scheidsrechter zoals Gumienny 30.000 euro aan bonussen verdienen. Tel daarbij het bedrag van 9.000 euro en je komt aan 39.000 euro bruto per jaar.

In het buitenland is de uitleg simpel: hoe beter de competitie, hoe hoger de vergoeding voor de ref. In Engeland int een topscheids een vast salaris van eventjes 24.000 euro per maand.In Duitsland krijgenrefs naast een vaste vergoeding al snel 3.800 euro bruto uitgekeerd per match. Hun Spaanse collega's zitten aan 3.500 euro per gefloten wedstrijd. In Nederland krijgen scheidsrechters ongeveer hetzelfde bedrag als bij ons voor een gewone wedstrijd.

1.500

euro premie per wedstrijd krijgen scheidsrechters in eerste klasse