Direct naar artikelinhoud

Registratierechten meeneembaar bij aankoop woning

Wie een nieuwbouwwoning koopt en daarop alleen btw betaalt, kan de registratierechten betaald bij de aankoop van de eerste woning toch nog recupereren. Dat besliste het Grondwettelijk Hof.

Het arrest kwam er na een klacht van een koppel uit Gent, die vorig jaar hun appartement verkochten en iets later een nieuwbouwwoning aankochten. Op de aankoop van die nieuwbouwwoning moest het koppel alleen btw betalen en geen registratierechten. De verkoper van de nieuwbouwwoning was, zoals gebruikelijk, immers ook de eigenaar van de grond waarop de nieuwbouwwoning staat.

Daardoor kon het koppel de registratierechten die het bij de aankoop van het vroegere appartement had betaald niet in mindering brengen. Dat kan in het Vlaams Gewest wel bij de aankoop van een bestaande woning. Of bij de aankoop van een nieuwbouwwoning op een stuk grond dat nog aan iemand anders toebehoort. Ook dan is de koper immers registratierechten verschuldigd. In die gevallen kan de koper de registratierechten (betaald bij de aankoop van een eerdere woning) wel 'meenemen'. In het btw-stelsel kan dat niet.

Het Grondwettelijk Hof volgde de redenering van het Gentse paar en oordeelde dat het bestaande decreet discriminerend is. De Vlaamse overheid moet het decreet aanpassen en de registratierechten aan het paar terugbetalen.

De beslissing van het Hof is bindend voor alle andere rechtscolleges in België. Andere benadeelden kunnen de niet-gecompenseerde registratierechten ook terugeisen, maar moeten de voorwaarden voor de meeneembaarheid toch goed voor ogen houden. Zo kunnen de registratierechten alleen verrekend worden voor woningen die als hoofdverblijfplaats dienen. Ook mag maximaal twee jaar verlopen tussen de verkoop van de ene woning en de aankoop van de andere woning, of omgekeerd. Met de meeneembaarheid wil de Vlaamse overheid de fiscale drempel verlagen voor eigenaars die van hoofdverblijfplaats willen veranderen.

Het is nog niet duidelijk wat de impact zal zijn van het arrest van het Grondwettelijk Hof op de Vlaamse overheidsfinanciën. "De administratie is dat aan het uitzoeken", preciseerde Thomas Pollet, de woordvoerder van de Vlaamse minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).