Direct naar artikelinhoud

N-VA blijft op eenzame hoogte pieken

De N-VA blijft pieken. Volgens een opiniepeiling kan de partij 36 procent van de Vlaamse kiezers overtuigen. Aan Franstalige kant doet de PS het nog net iets beter. De peiling werd afgenomen in de periode dat het B-H-V-akkoord werd afgesloten.

De voorbije 10 dagen schoten de regeringsonderhandelingen in een echte stroomversnelling. Op 15 september werd een akkoord gesloten over de splitsing van B-H-V. Enkele dagen later volgde een akkoordje over Brussel. Zaterdagochtend was er dan een deal over de nieuwe financieringswet.

De Franstalige krant La Libre en tv-zender RTL peilden tussen 9 en 19 september naar de stemintenties bij 2.000 Belgen. In Vlaanderen lijkt het B-H-V-akkoord voorlopig niet tot een totale electorale ommekeer te leiden. De NV-A zet de tendens van de voorbije maanden voort. De partij zou goed zijn voor 36 procent van de Vlaamse stemmen.

De verdere vooruitgang van N-VA gaat ten koste van nagenoeg alle andere partijen. CD&V zou nog 15,1 procent overhouden. Dat is 2,6 procentpunt minder tegenover de verkiezingen van 2010. Sp.a daalt tot 14,1 procent (-1,2), Open Vld tot 12,5 procent (-1,1) en Vlaams Belang tot 10,7 procent (-1,9). Alleen Groen! zou vooruit gaan. Met 7,2 procent (+0,2) doen ze het beter dan vorig jaar. LDD ten slotte strandt op 0,9 procent.

Aan de overkant van de taalgrens blijft de PS van formateur Elio Di Rupo pieken. Met 37,1 procent doen ze het net iets minder dan in bij de laatste verkiezingen, maar de Franstalige socialisten blijven voorliggen op de MR met 21,9 procent (-0,3). Het cdH strandt op 13,8 (-0,8) en blijft daarmee nipt groter dan Ecolo (13,4 procent, +1,1).

In Brussel zou de PS opnieuw groter zijn dan de MR en zou Ecolo over het cdH springen. De N-VA zou in de hoofdstad de grootste Vlaamse partij worden voor Open Vld en Groen!

N-VA-kopman Bart De Wever blijft met voorsprong de populairste politicus van Vlaanderen. Van de ondervraagde Vlamingen geeft 56 procent zijn naam op als de vraag wordt gesteld 'welke politicus de volgende maanden een belangrijke rol moet spelen'. Elio Di Rupo staat op de tweede plaats (31 procent), gevolgd door Open Vld'er Alexander De Croo (28 procent), en de CD&V'ers Kris Peeters (28 procent) en Yves Leterme (26 procent).

In Wallonië staat de populariteit van Di Rupo in het zenit (52 procent). Hij wordt gevolgd door cdH-onderhandelaar Joëlle Milquet (27 procent), ex-premier Guy Verhofstadt (24 procent) en Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux (24 procent).