Direct naar artikelinhoud

Jans neemt vandaag afscheid van Standard

De Nederlander Ron Jans is na goed vier maanden en een 13 op 33 aan de kant geschoven als coach van Standard. 'Het was geen gemakkelijke opdracht, maar ik heb er geen seconde spijt van', zegt Jans, wiens taken voorlopig worden overgenomen door assistent Peter Balette.

Ron Jans maakte gisteren een uitstapje om de emotie en commotie van zich af te zetten. "Ik heb samen met mijn vrouw een prachtige wandeling gemaakt door de Hoge Venen. Tot het hoogste punt van België. Nu zitten we op een leuk terrasje in Malmédy", situeerde de ex-coach van Standard het decor van ons gesprek.

Bent u verrast door het ontslag, of voelde u het aankomen?

"Eerst en vooral wil ik er op wijzen dat ik niet werd ontslagen. We zijn in onderling overleg uiteengegaan. Maar goed, die wending had ik niet echt verwacht, want maandagmorgen zag het er nog allemaal anders uit."

Hoezo?

"Zoals elke maandag vergaderde ik met Roland Duchâtelet en Jean-François de Sart. De samenkomst werd wel verschoven van 13 uur naar 15 uur, maar er was op geen enkel ogenblik sprake van een breuk."

Vijftien uur, zegt u? Op dat ogenblik hadden de collega's van Sudpresse nochtans al uw ontslag aangekondigd op hun website. Ze wisten het blijkbaar van uw manager.

"Dat kan niet. Net als ik was mijn manager van niks op de hoogte. Kees Ploegsma werd pas later door Roland Duchâtelet opgebeld met de vraag of ze elkaar konden ontmoeten. Vanaf dat ogenblik voelde ik uiteraard nattigheid, maar het duurde tot laat op de avond voor de kogel door de kerk was. We konden niet anders dan uiteengaan, luidde het verdict. Ik heb dat geaccepteerd, maar ik blijf wel achter met het gevoel dat de publicatie van Sudpresse een stroomversnelling heeft teweeggebracht. De media bepalen grotendeels de publieke opinie en wellicht werd de voorzitter er ook door beïnvloed. Dat zou een uitleg kunnen zijn voor zijn houding 's namiddags en zijn standpunt 's avonds."

Denkt u bij nader inzien met Standard de verkeerde keuze te hebben gemaakt?

"Standard was geen gemakkelijke opdracht, maar ik heb er geen seconde spijt van de uitdaging te zijn aangegaan. Het is een fijne club met magnifieke supporters en mijn relatie met de overige leden van de staf en de spelersgroep was opperbest, ondanks de tegenvallende resultaten."

Heeft u iets gehoord uit de hoek van de spelers?

"Er zijn er die gebeld hebben. Anderen die mij een berichtje stuurden. Ze vinden het jammer dat er een einde is gekomen aan onze samenwerking. Ik ook. Ik had dolgraag willen doorgaan, maar een coach wordt nu eenmaal afgerekend op de resultaten. Dat is het risico van het vak. Ik vertrek met een positieve herinnering aan Standard en de Belgische competitie en ik hoop dat het snel weer beter gaat met de club."

Vandaag neemt u afscheid van uw assistenten en de spelers. En dan?

"Het is de eerste keer dat ik niet doorga tot het einde van mijn contract. Ik bevind mij dus in een situatie die ik nooit eerder heb meegemaakt. Tot maandag blijven we in Plainevaux, waar het ontzettend prettig wonen was, en dan keren we terug naar Nederland."