Direct naar artikelinhoud

En de pastoor, hij predikte voort

Waarom zendt de VRT op zondag geen vrijzinnige viering uit, maar wel een katholieke? 'Discriminatie!', meent de Unie van Vrijzinnige Verenigingen. 'Omdat er op die dag geen vrijzinnige viering is', kaatst de VRT de bal terug.

De Unie van Vrijzinnige Verenigingen plant juridische actie tegen de VRT en wel omdat Eén op zondagochtend eucharistievieringen blijft uitzenden, terwijl vrijzinnigen op hun honger blijven. "Geen vrijzinnige stem, dus. Op die wijze doet de VRT aan discriminatie, wat een aantasting van de vrijheid van overtuiging is en gesanctioneerd wordt door zowel de grondwet als door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens", schreef voorzitter Sylvain Peeters vorige week al in een opiniestuk in deze krant.

Nu overweegt hij naar de rechtbank te trekken. "Voor mij kan dat tot en met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gaan", stelt hij.

De discriminatie begon nadat minister van Media Sven Gatz (Open Vld) eind vorig jaar de 'uitzendingen door derden' had geschrapt, de zendtijd die de verschillende levensbeschouwelijke verenigingen kregen op de openbare omroep. De vrijzinnigen verdwenen zo van de radio, terwijl pastoors op zondagochtend een nationaal publiek blijven bereiken met hun preken. Dat zint de Unie van Vrijzinnige Verenigingen niet.

De VRT is echter niet onder de indruk en stelt dat de eucharistievieringen passen "in een lange traditie van maatschappelijke dienstverlening". Daarom zal Eén de misvieringen blijven uitzenden.

De reden die de VRT opgeeft, is praktisch van aard. Vieringen van katholieken, orthodoxen, protestanten en joden komen aan bod, want die vinden 's zondags plaats. Moslims en vrijzinnigen zijn eraan voor de moeite, want zij organiseren zondagochtend juist niets.

"De VRT is altijd bereid om te bekijken of nog andere, bijkomende levensbeschouwelijke vieringen aan bod kunnen komen", belooft de openbare omroep. Maar dan zullen de vrijzinnigen (en de moslims) 's zondags wel uit hun kot moeten komen. De openbare omroep betwist dat de uitzending van de erediensten in strijd is met het mediadecreet, want dat staat los van de uitzendingen voor derden.

Doelgroep: zieken en herstellenden

De erediensten mogen we dus niet beschouwen als zendtijd die een levensbeschouwelijke vereniging ten goede komt, maar als een tv-programma voor een welbepaalde doelgroep. De katholieke, orthodoxe, protestantse of joodse doelgroep? Neen, de VRT omschrijft het als "zieken, herstellenden of mensen die minder goed te been zijn". Als je die definitie letterlijk neemt, kunnen dus ook vrijzinnigen tot die doelgroep behoren, als zij tenminste sukkelen met hun gezondheid en/of hun onderste ledematen.

Peeters laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Aanstaande vrijdag vindt de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog plaats, waarin alle stromingen vertegenwoordigd zijn. Daar zal hij het onderwerp op tafel leggen, in de hoop medestanders te vinden.

Sven Gatz van zijn kant reageert liever niet op het nieuws dat Peeters juridische stappen overweegt. Woordvoerster Eva Vanhengel benadrukte dat de VRT de opdracht heeft gekregen om een alternatief uit te werken voor de uitzendingen voor derden. De openbare omroep moet een manier bedenken waarop de verschillende strekkingen kunnen worden geïntegreerd in de algemene programma's - het liefst op een zodanige wijze dat de gewone kijker niet ongenadig wegzapt naar andere oorden. Of naar de rechtbank stapt.