Direct naar artikelinhoud

'Ik gebruik al jaren testosteron'

Luc Bellings (49), behalve sterrenchef ook fanatiek wielertoerist, is betrapt op doping. Op 3 augustus testte hij positief op testosteron, nota bene na zijn eigen Luc Bellings & Friends in Rapertingen. 'Ik gebruik testosteron, ja. Tegen veroudering.'

Momenteel zitten 188 sporters in Vlaanderen een schorsing wegens dopinggebruik uit, onder wie 33 wielrenners van allerlei pluimage - profs, amateurs en meer of minder bejaarde recreanten. Sinds 29 augustus staat er ook een opvallende naam op die weinig benijdenswaardige lijst: topkok Luc Bellings. Cynisch genoeg liep de fietsfanaat en sterrenchef tegen de lamp na zijn eigen wedstrijd Bellings en Friends, op 3 augustus in Rapertingen bij Hasselt. Het was een wedstrijd voor wielertoeristen, aangevuld met ex-kampioenen als Johan Museeuw en Ludo Dierckxsens, met start en aankomst aan Bellings' tweesterrenrestaurant Aan Tafel. In die koers eindigde Bellings in de buik van het peloton dat om de overwinning sprintte, goed voor de 8ste plaats in de categorie 40+. Niet opvallend, maar de controlerende arts riep Bellings toch in het bekende gele dopingbusje voor een plas in het potje.

In Bellings' urinestaal vond het Vlaamse antidopinglab vervolgens veel te veel testosteron. Om even technisch te worden: een normale man heeft een testosteron-epitestosteronverhouding van ongeveer 1:1, een dopingstaal wordt verdacht vanaf 4:1 omdat dan kan worden aangenomen dat de sporter lichaamsvreemd testosteron tot zich heeft genomen. Bij Bellings lag de waarde boven 10:1, wat enkel kan betekenen dat de kok-coureur een verboden middel heeft gebruikt.

Toen Het Laatste Nieuws Luc Bellings gisteren aan de telefoon kreeg, kort na een mountainbiketraining van twee uur door de Limburgse bossen, gaf hij zijn misstap meteen toe. "Ik gebruik al jaren testosteron als middel tegen verouderen - onder dokterstoezicht, zelfs", aldus Bellings. "Elke ochtend, na mijn scheerbeurt, smeer ik mijn gezicht en hals in met een toefje gel waar testosteron in zit. Voor mij is het dé manier om tegen de tekenen van ouderdom te vechten. Mijn dokter schrijft mij dat product voor, en controleert regelmatig of ik er niet te veel van gebruik. Brigitte, mijn vrouw, volgt trouwens dezelfde anti-agingkuur en voelt zich daar - net als ik - uitstekend bij. Maar blijkbaar mag je dat niet gebruiken en koersen. Zelfs niet als je zoals ik geen enkele rol van betekenis speelt in die koersen."

Geluk gehad

Dat hij met zijn anti-agingkuur altijd tegen de dopinglamp zou lopen, had Bellings best op voorhand kunnen weten. Van zodra iemand sport beoefent, kan de Vlaamse dopinginstantie controles uitvoeren. Op de lijst van geschorste sporters staan behalve veel wielrenners ook 89 fitnessers, en die zijn allemaal gepakt in hun vertrouwde fitnesszaal zonder dat er competitie bij kwam kijken. Bovendien nam Bellings dit jaar in maart al deel aan de Cape Epic, een heroïsche mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika, en moest hij daarvoor een licentie als wielrenner bij de Internationale Wielerunie (UCI) kopen. Met andere woorden: Bellings heeft al veel geluk gehad dat hij in Zuid-Afrika geen enkele keer moest plassen of hij had daar al prijs gehad.

Voor de editie van 2015 staat Bellings ook al ingeschreven, maar of hij effectief kan deelnemen, is nog maar de vraag. De Vlaamse dopingcommissie moet zijn geval nog behandelen en, als hij schuldig wordt bevonden, wacht hem een schorsing van twee jaar. "Maar ik heb er alle vertrouwen in dat mijn dokter dit misverstand uit de wereld zal helpen. Hij schrijft me die gel voor als medicijn, dus ga ik toch niet in de fout? Ik wil niet afgeschilderd worden als de loser die wat wil koersen en daarvoor in het verboden potje graait", redeneert Bellings.

Agressief gedrag

Net zoals hij de positieve test had kunnen voorzien, had Bellings kunnen weten dat zijn ijdelheid zich op een dag tegen hem zou keren. Want in het milieu van de wielertoeristenkoersen heeft de topkok nogal wat vijanden gemaakt. Ze noemen hem een 'wannabe-coureur' die zich veel te veel permitteerde om erbij te horen. "Als Bellings met zijn ploegje arriveerde, leek het wel alsof ze een profploeg waren. Dikkenekken, ongelooflijk. Bellings zelf reed als een gek, die heel de koers riep en schold hij - alsof hij zijn agressie niet onder controle had. En in het peloton weet iedereen hoe dat komt", zegt een Limburgse renner die al meer dan 30 jaar meedraait in de sport.

"Overdreven agressief gedrag is inderdaad een neveneffect van testosterongebruik, maar alleen als je het te veel en ongecontroleerd gebruikt", zegt dokter Kris Vollon. De ex-ploegarts van Anderlecht behandelt nu Bellings tijdens de testosteronkuur. Hij zal ook pro-Bellings pleiten voor de Vlaamse dopingcommissie. "Ik volg mijn patiënt van dichtbij op, en ik verzeker u: ik behandel hem om hem gezond te houden, niet om hem sneller te laten rijden op twee wielen."

Bellings ziet vooral opgezet spel achter zijn positieve dopingplas: "Nooit heb ik een dopingcontrole geweten bij een wedstrijd voor wielertoeristen en ex-renners. Toevallig wél op de koers die ik organiseer. En ook toevallig krijg ík controle. Dat was oorspronlijk trouwens helemaal niet de bedoeling."