Direct naar artikelinhoud

Oekraïne verbiedt tijdelijk toerisme in Tsjernobyl en laat risico's onderzoeken

Oekraïne zet de toeristische trips richting Tsjernobyl voorlopig stop. Het toerisme naar de regio die 25 jaar geleden getroffen werd door een nucleaire ramp kan pas weer op gang komen nadat een gerechtelijke instantie de gezondheidsrisico's heeft onderzocht.

De Oekraïense regering besliste onlangs nochtans om de verboden zone van 30 kilometer rondom de getroffen kerncentrale open te stellen voor massatoerisme. Zo hoopte de overheid toeristen die voor het EK voetbal, dat in 2012 door Polen en Oekraïne wordt georganiseerd, ook richting Tsjernobyl te lokken. De maatregel lokte echter heel wat protest uit. Om die kritiek de kop in te drukken gaf de regering nu opdracht om de toelaatbaarheid van dat soort ramptoerisme te onderzoeken.

Volgens de gespecialiseerde reisorganisatie Arseni Finberg zal over twee maanden duidelijk zijn of er al dan niet opnieuw reizen naar het gebied mogelijk zijn. In een algemeen verbod op excursies richting rampgebied gelooft de organisatie niet. "Daarvoor brengt het Tsjernobyltoerisme te veel geld op", klinkt het.

Het voorlopige verbod betekent niet dat het hele gebied rond Tsjernobyl nu verlaten is. In de verboden zone wonen tot op vandaag nog enkele duizenden mensen. Ook de technische bezoeken van wetenschappers en journalisten zijn voorlopig nog steeds toegestaan.