Direct naar artikelinhoud

Bisschoppen: geen euthanasie bij minderjarigen

Net nu politici volop werk maken van een versoepeling van de euthanasiewet, verzetten de bisschoppen zich tegen een uitbreiding naar minderjarigen en dementerenden. 'Bij hardnekkig lijden kunnen we, als laatste redmiddel, een beroep doen op palliatieve sedatie', zegt aartsbisschop Léonard.

Vlak na zijn toespraak voor de verzamelde pers krijgt aartsbisschop André-Joseph Léonard het even moeilijk om zijn zinnen af te maken. Het is het moment waarop een journalist hem beelden onder de neus duwt van Ella-Louise, het uitgemergelde baby'tje dat geen euthanasie kon krijgen en een dagenlange palliatieve sedatie onderging.

Maar de voorzitter van de Belgische bisschoppen herpakt zich snel en herhaalt wat hij die ochtend al eerder stelde: "Waarom de dood? Er zijn andere manieren om het lijden te besparen."

In een notendop komt het voor Léonard hierop neer: palliatieve zorg, ja. Euthanasie: nee. Daarmee blijft de kerk vasthouden aan haar eerdere verklaringen, toen in 2002 de euthanasiewet voor volwassenen er kwam. Die wet voorziet dat patiënten die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek of psychisch lijden om hun dood kunnen vragen.

Nu politici zich buigen over een uitbreiding van dat recht naar wilsbekwame minderjarigen, uiten de bisschoppen hun bezwaar. "In belangrijke domeinen zijn minderjarigen wettelijk gezien onbekwaam om bepaalde daden te stellen, zoals kopen en verkopen, of trouwen. En hier zouden ze in de ogen van de wet plots voldoende rijp zijn om zich te laten sterven - toch de meest zwaarwichtige beslissing die ze kunnen nemen."

Ondertussen groeit in de Senaat een brede steun voor een consensustekst over wilsbekwame minderjarigen. Alle partijen zijn het erover eens dat er een versoepeling van de wet komt. Vraag blijft evenwel of het recht van volwassenen zomaar te vertalen is naar minderjarigen. "Vooral over euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moeten we nog goed nadenken", zei CD&V-senator Rik Torfs. "In dat geval zouden we meewerken aan zelfdoding, iets wat we met alle middelen proberen te bestrijden."