Direct naar artikelinhoud

Woonkredieten stijgen spectaculair

Het aantal toegekende hypothecaire kredieten is in november met liefst 37,5 procent gestegen tegenover november vorig jaar. De groei van de bouw-vergunningen is voorlopig veel minder uitgesproken, maar kan toch de voorbode zijn van een stijgende woningbouw in 2010.

De groei van de hypothecaire kredieten is uitzonderlijk hoog omdat november 2008 erg zwak was. “De financiële crisis bereikte toen haar hoogtepunt” signaleert de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Maar ook oktober (+26,7%) en september (+15,7%) waren al goede maanden voor de kredietverstrekkers. De groeicijfers versnellen al zes maanden.De stijging van de kredietverlening is volgens de BVK vooral te danken aan de lage rente en de overheidssteun voor groene investeringen. Voorts heeft de consument blijkbaar opnieuw vertrouwen in de toekomst.Bovendien zijn de vooruitzichten gunstig, want de kredietaanvragen stijgen nog sneller dan de kredietverstrekking. Het aantal aanvragen voor een hypothecaire lening groeide in november met 48,3 procent tegenover vorig jaar.

Bouwvergunningen

De gunstige evolutie van de kredietverlening wordt voorlopig slechts gedeeltelijk bevestigd door de evolutie van de bouwvergunningen. Op het eerste gezicht zijn de cijfers zelfs zeer slecht. Het aantal bouwvergunningen voor woningen in Vlaanderen zakte in de eerste acht maanden met 15 procent tot 20.067 woningen.Die achteruitgang komt bovenop de dalingen in 2007 (-17 procent) en in 2008 (-5 procent). In het recordjaar 2006 werden in de eerste acht maanden nog 29.806 vergunningen afgeleverd. Dat zijn er 50 procent meer dan dit jaar.Vooral op de markt van de appartementen is de terugval bijzonder sterk. De daling dit jaar is opgelopen tot 19 procent. Vorig jaar werd gehoopt op een uitbodeming, na dalingen van 20 procent en 11 procent. De vastgoedsector klaagt steeds meer dat nieuwbouwappartementen niet meer verkocht geraken. Men moet al teruggaan tot 2002 om nog een lager cijfer te zien.Maar de evolutie van de vergunningen voor huizen is met een daling van 10 procent minder verontrustend. Die markt is minder onderhevig aan speculatie en daarom was de piek kleiner, net zoals de terugval dat nu is.Er is nog goed nieuws, want de jongste maanden is duidelijk beterschap merkbaar. Het totaal aantal bouwvergunningen steeg in juli-augustus met 1,3 procent tegenover vorig jaar na een daling met 15,2 procent in het tweede kwartaal en 22,8 procent in het eerste kwartaal.Zowel kredietaanvragen als de bouwvergunningen zijn voorlopende indicatoren. De forse stijging van de eerste graadmeter en het herstel van de tweede barometer suggereren een opleving van de bouwactiviteit volgend jaar.