Direct naar artikelinhoud

Heeft Brazilië plan B voor Neymar?

Met twee goals in de opener tegen Kroatië was Neymar de held van Brazilië. Maar wat als zijn motor even sputtert? Wie treedt dan uit zijn schaduw? Wij wikken en wegen de vijf mogelijke kandidaten.

Fred miste met Fluminense een groot deel van vorig seizoen met een hamstringblessure, maar is dit seizoen goed gestart in de Braziliaanse competitie. Ook in het shirt van de Brazilianen is Fred een man die er staat op de grote momenten. Op de Confederations Cup een jaar geleden was Fred goed voor vijf doelpunten in vijf wedstrijden. Hij bezorgde Brazilië zo zijn derde opeenvolgende eindzege op de Confederations Cup. Zijn passage bij Lyon ligt al vijf jaar achter ons, maar zijn terugkeer naar Brazilië deed zijn populariteit enorm toenemen. Fred scoorde in de eerste wedstrijd van Scolari tegen Engeland en is sindsdien incontournable. Enig nadeel, Fred is de dertig voorbij en moet het qua speelstijl meer van wroeten en werken hebben dan van flitsen.

In principe heeft Hulk alles om zich tot held van het vaderland te ontpoppen: snel, krachtig en dodelijk efficiënt. Alleen moet hij al zijn hele interlandcarrière opboksen tegen de vooroordelen van de Braziliaanse fans. Onbekend is onbemind. Hulk was 18 toen hij in 2005 al vertrok in Brazilië voor een avontuur in het buitenland. Via een passage in Japan belandde Hulk bij Porto. 55 goals in 99 competitiewedstrijden leverden hem een lucratieve transfer op naar Zenit Sint-Petersburg. De druk van de publieke opinie is in zijn thuisland enorm groot, druk die in zijn geval verstikkend kan werken.

Oscar heet in Brazilië de gedoodverfde opvolger van Ricardo Kaká te zijn. Een zware taak op de frêle schouders van de jonge Oscar. Maar hij kan blijkbaar goed om met de druk. Oscar koppelt vista, techniek en scorend vermogen aan een uitstekende mentaliteit. Het defensieve werk dat hij met zijn 1m79 en 66 kilo verzet is opmerkelijk. Donderdag zorgde hij in de openingswedstrijd tegen Kroatië na een knappe solo voor de derde goal. Wil Brazilië een nieuwe wereldtitel, dan moet Oscar zijn beste vorm halen.

Jô is na zijn mislukt avontuur in Europa bij onder meer Everton en Manchester City helemaal opengebloeid in Brazilië. Bij Atlético Mineiro hervond hij het spelplezier en dat is ook bondscoach Felipe Scolari niet ontgaan. Jô is onder hem een supersub geworden en een degelijk alternatief voor Fred.

Bernard lag in balans met Lucas van PSG, maar kreeg uiteindelijk de voorkeur van bondscoach Scolari. Hij kende een lastig seizoen bij het Oekraïense Sjachtar Donetsk, waar hij nooit een ongecontesteerde titularis was. Toch behield Scolari het vertrouwen in de jonge aanvallende middenvelder. Met zijn dribbelvaardigheid kan hij een gesloten wedstrijd met één flits openbreken.