Direct naar artikelinhoud

Ondanks gladde wegen en tekort aan strooizout verlopen Belgische ochtend- en avondspits relatief vlotOverlast door winterweer blijft beperkt

Ondanks het winterweer bleven grote files op het Vlaamse wegennet gisterochtend uit. De files die zich op de snelwegen vormden, waren dankzij de krokusvakantie zelfs iets korter dan tijdens een normale werkweek.

Brussell Enkel op de secundaire wegen waren de wegen plaatselijk spekglad. Daardoor kampten de bussen van De Lijn met vertraging, en hier en daar reden ze zelfs niet uit.

Nadat een felle sneeuwzone zowat alle Belgische wegen zondagavond in ijspistes had herschapen, werd gevreesd voor een bijzonder moeilijke ochtendspits. Bovendien hadden ook de strooidiensten aangekondigd over weinig slagkracht te beschikken. Gisterochtend bleek de overlast gelukkig vrij goed mee te vallen. Op het ganse Vlaamse wegennet bleven grote files immers uit. De files op de autosnelwegen bleken dankzij de krokusvakantie zelfs iets korter dan tijdens een normale werkweek. Mobiliteitsorganisatie Touring sprak van 195 kilometer file. Op de kleinere wegen moesten weggebruikers volgens het Vlaams Verkeerscentrum wel rekening houden met langere reistijden door plaatselijke gladheid. “Weggebruikers pasten hun rijgedrag over het algemeen goed aan, waardoor er weinig incidenten gemeld werden”, aldus woordvoerder Hajo Beeckman. Volgens Touring situeerden de meeste problemen zich op de Brusselse ring, de invalswegen naar Brussel, de as Antwerpen-Brussel en in de streek van Limburg op de E313. Er waren ook problemen in de buurt van Luik, maar daar was het verkeer minder druk. Wachttijden liepen over het algemeen - en op de E19 in het bijzonder - op tot maximaal 25 minuten. In de loop van zondagnacht vonden tientallen ongevallen met blikschade plaats, veroorzaakt door het spekgladde wegdek. In de meeste gevallen bleef de schade echter beperkt, “gezien het moment van de dag”.

De sneeuwval en gladheid teisterden op veel plaatsen wel de busdiensten. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant was het erg glad en zijn de bussen op een aantal plaatsen niet uitgereden. Een aantal buslijnen werd beperkt tot de hoofdwegen en reed met vertraging. In Antwerpen zijn alle bussen uitgereden, maar ook daar was er sprake van vertragingen van tien minuten of meer en werden bepaalde lijnen niet bediend. Ook in Oost-Vlaanderen stapelden de problemen zich op, vooral in de Vlaamse Ardennen. De vertragingen liepen plaatselijk op tot een half uur en meer. Enkel West-Vlaanderen bleef grotendeels gespaard. In de provincie Luik is gisteren geen enkele bus uitgereden. Het winterweer en de gladde wegen brachten hier en daar ook de postbedeling in het gedrang. Onder meer in Wetteren, Mechelen, Puurs en Lier werd niet alle post bedeeld omdat het te gevaarlijk bleek voor de postbodes.Kranten en grote postpakketten voor bedrijven zijn in de meeste gevallen wel rondgebracht, maar de gewone brieven zijn gisteren niet bezorgd. Volgens Fred Lens van De Post zijn het de postkantoren zelf die dergelijke beslissingen nemen.