Direct naar artikelinhoud

Sharia4Belgium-voorman Fouad Belkacem gearresteerd wegens haatzaaien

Fouad Belkacem, woordvoerder van de radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, is gisteren-ochtend opgepakt. Het parket van Antwerpen beschuldigt hem van haat zaaien en het oproepen tot geweld tegen niet-moslims.

18 uur: in de Antwerpse Stuivenbergwijk nemen negen twintigers, veelal gekleed in zwarte gewaden, plaats in de pizzeria Al Dente. Zij vertegenwoordigen de islamistische beweging Sharia4Belgium en veroordelen de aanhouding van hun voorman Abu Imran, beter bekend als Fouad Belkacem. Als woordvoerder ad-interim Abu Mujahid (een schuilnaam die "krijger" betekent) van wal steekt, gebaart hij plots naar links. Een man in blauwe jeans en Ralph Lauren-polo blikt trots vooruit. "Dit is de broer van Abu Imran. Hij is van ver gekomen om ons bij te staan. Jullie kunnen ons beboeten en arresteren, maar wij zullen nooit stoppen. Wij zullen de ruggengraat van de Belgische democratie breken."

Exact twaalf uur eerder werd Belkacem in Boom van zijn bed gelicht en in de boeien geslagen. Tegelijkertijd viel de politie het hoofdkwartier van Sharia4Belgium binnen en werd de website offline gehaald. Het openbaar ministerie beschouwt Belkacem als de "feitelijke leider" van de extremistische beweging. Vorige week riep hij via een videoboodschap op YouTube op tot rellen na de arrestatie van een vrouw in nikab in het Brusselse Molenbeek. Daarin verheerlijkte hij volgens parketwoordvoerder Paul Van Tichelt de kopstoot die de aangehouden vrouw aan een politieagent gaf, nadat ze geweigerd had haar nikab af te nemen en zich te identificeren. Ook riep Belkacem zijn "broeders en zusters" op om "over te gaan tot gewelddadige actie".

'Gestapo-regering'

Het openbare ministerie meent dat hij daarmee heeft aangezet tot haat of geweld tegen niet-moslims, een inbreuk van de antidiscriminatiewet. Belkacem, een jihadistisch salafist, zou de grenzen van de vrijheid van meningsuiting frequent overtreden. Zo werd hij op 4 mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een met uitstel. Door hoger beroep aan te tekenen, wist hij op vrije voeten te blijven. Het nieuwe onderzoek naar Belkacem zal snel worden gevoerd om hem zo spoedig mogelijk voor de correctionele rechtbank te brengen. Om te voorkomen dat hij intussen verder zou gaan met het prediken van haat, riep het parket op tot zijn aanhouding.

Iets wat de andere leden van Sharia4Belgium naar eigen zeggen al lang hadden zien aankomen. Abu Mujahid: "Zijn enige misdaad is het ontmaskeren van deze corrupte democratie. De arrestatie heeft te maken met moslims die de waarheid durven te zeggen in deze tijden van onderdrukking die wij ervaren door deze Gestapo-regering. Europa dreigt een concentratiekamp voor moslims te worden." Terwijl Mujahid afrondt, weerklinkt de uitroep "Allah is de grootste" in de pizzeria. "Wij komen op voor alles en iedereen, voor de moslims."