Direct naar artikelinhoud

Recordaantal vennootschappen opgedoekt

Zo'n 10.000 vennootschappen zijn opgedoekt nadat de liquidatietaks hoger werd.

De regering-Di Rupo besliste in 2013 de belasting op de opbrengsten van de vereffening van vennootschappen op te trekken van 10 procent tot 25 procent. De hogere heffing ging pas in op 1 oktober 2014.

Heel wat zelfstandige ondernemers, die het geld dat ze in hun bedrijf hadden zitten als hun spaarpotje beschouwden, anticipeerden op de hogere heffing door hun vennootschap in allerijl te ontbinden om nog te profiteren van het oude tarief van 10 procent bij het uitkeren van de winst.

Dat resulteerde in een opmerkelijke stijging van het aantal stopgezette vennootschappen in 2013 en 2014, schrijft De Tijd. Volgens Graydon heeft de hogere liquidatieheffing tot de opheffing van zo'n 10.000 ondernemingen geleid. Het gaat hoofdzakelijk om managementvennootschappen en oudere bedrijven die een eerder slapend bestaan kenden.

De hogere liquidatiebonus leidde niet alleen tot een eenmalige opstoot in het opdoeken van bedrijven, maar werkt ook nu nog door. In het eerste kwartaal bleef het aantal oprichtingen van Belgische vennootschappen op een erg laag niveau. Volgens Graydon doet de hogere liquidatieheffing een aantal Belgische ondernemers kiezen voor een buitenlandse vennootschapsvorm. Dat is geen goede zaak voor de overheid in ons land, doordat die belastinginkomsten misloopt.