Direct naar artikelinhoud

Nachtenlang chatten met charlatans

Hij verkocht speciaal zijn tweede auto om zijn overzeese internetliefdes geld te sturen. Veel geld. In een jaar tijd draaide Francis Tanghe er 12.000 euro door in zijn zoektocht naar een Afrikaanse schone. ‘Het is achteraf gemakkelijk gezegd dat ik maar beter had moeten uitkijken. Ik kwam pas uit een scheiding en was enorm kwetsbaar.’

Antwerpenaar Francis Tanghe raakte in een jaar tijd 12.000 euro kwijt door bedrog op datingsites

Tanghe (49) zoekt evenwel geen excuses. Ergens ziet hij er de humor nog van in. ‘Eigenlijk heb ik een jaar lang, dagen- en soms nachtenlang, gechat met jonge mannen die zich voordeden als vrouwen. Ik moet zeggen: ze zijn er heel bedreven in.’

Zijn nieuwe liefde moest en zou een Ivoriaanse worden, besliste Francis Tanghe toen hij vorig jaar scheidde van zijn Belgische vrouw. Afrikaanse vrouwen hadden hem altijd al gefascineerd. “Vooral vrouwen uit Ivoorkust. Zij zijn de mooiste van Afrika. De rijzigste, ook.” En de moeilijkste, weet hij ondertussen.

Het web leidde hem in februari 2009 naar afrointroductions.com. Tanghe maakte een profiel aan, zette er een foto bij en wachtte. Lang werd zijn geduld niet op de proef gesteld. “Dat is typisch voor sites waar je wordt opgelicht. Ik had direct 200 vrouwen achter mij aan zitten die wilden kennismaken.”

Hij maakte een selectie en nodigde zijn uitverkoren profielen uit voor chatsessies op msn. “Dan begint het spel pas”, zegt Tanghe. “Die ‘vrouwen’ zijn ook niet dom. Ze weten dat ze de gebruiksvoorwaarden van de site schenden als ze onmiddellijk over geld beginnen. Bovendien komt zo’n vraag niet van vandaag op morgen. Eerst proberen ze je vertrouwen te winnen. Ze draaien je rond hun vinger en beginnen dan over naar België komen.”

Uit een onderzoek van consumentenorganisatie OIVO, die tientallen datingsites doorlichtte, blijkt dat internetprofielen “vaak uit de lucht gegrepen, twijfelachtig of zelfs regelrecht bedrog zijn”. Volgens OIVO wordt misbruik gemaakt van de zwakheid en de eenzaamheid van de consument om hem of haar te manipuleren. Zo worden klanten gelokt met onbestaande reacties op hun geposte profielen. Om de reacties te kunnen zien moeten ze eerst een abonnement nemen. Sommige tarieven lopen op tot 79,90 euro voor drie maanden. Datingsites werken ook vaak met valse profielen en standaardantwoorden, waarschuwt OIVO.

Van standaardfrases had Francis Tanghe geen last. “Alle dagen zaten we te chatten, uren aan een stuk, tot diep in de nacht. In het weekend soms zelfs tot zeven, acht uur per dag. Na een paar maanden ben je zonder het te beseffen meegestapt in hun verhaal.” Het meisje aan de andere kant van de lijn wilde naar België komen, maar ze had geld nodig. Was het niet voor haar visum, dan voor een carnet médical. En altijd ging het om hoge bedragen. In totaal maakte Tanghe via Western Union zo’n 6.000 euro over. “In geldzaken ben ik altijd nuchter geweest. Maar voor deze vrouw verkocht ik mijn tweede auto. Uiteraard had ik niets in de gaten. Dat is achteraf gemakkelijk gezegd. Ik was depressief en hard op zoek naar liefde. Mijn kop was zot gemaakt, helder denken ging niet meer.”

Zijn dochter van 17 had hem gewaarschuwd. Dat die vrouw fake was. “Ik heb vaak gevraagd of ze voor de webcam wilde komen. Ofwel weigerde ze, of kwam ze met een smoes. Na een tijdje is het toch gelukt. Maar de vrouw die ik heb gezien, zat gewoon mee in het complot.” Nadat het contact afsprong, had Tanghe nog drie Ivoriaanse internetdates, aan wie hij opnieuw 6.000 euro kwijtraakte.

Ook op de Belgische site Badou beproefde Tanghe zijn geluk en kwam hij bedrogen uit. “Zodra ik zei dat ik nooit ofte nimmer geld zou storten, ging mijn gesprekspartner meteen offline. Ik weet nu dat die buitenlandse sites gerund worden door jonge gasten die dag en nacht bezig zijn met hun slachtoffers. Het is een business op zich, pure geldklopperij.”

Ondanks de 12.000 euro die hij kwijt is, bleef Tanghe actief op het internet. Honderden profielen heeft hij aangemaakt. “Ik heb veel leergeld betaald, maar ik heb mezelf altijd voorgehouden dat niet alle vrouwen oplichters zijn.” De tijd gaf hem uiteindelijk gelijk: op lexa.be vond Francis Tanghe zijn huidige vriendin. Een Ivoriaanse.