“Brusselse Nederlandstalige crèches dreigen te verdwijnen”

© kvo

Er zijn Brusselse kinderdagverblijven van het GO! die het risico lopen om te sluiten door de besparingen van de Vlaamse regering. Die alarmkreet slaken de Brusselse parlementsleden voor de sp.a Hannelore Goeman en Jef Van Damme.

De parlementsleden willen de bevoegde collegeleden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Bianca Debaets (CD&V) en Guy Vanhengel (Open Vld), over de besparingen aan de tand voelen. Sp.a zit Brussels in de meerderheid, maar Vlaams in de oppositie. Vlaams Onderwijsminister Crevits (CD&V) ontkent dat er in het Brussels gewest crèches zullen verdwijnen.

“De Vlaamse begroting toont een geleidelijke afbouw van de personeelsformatie in de 33 kinderdagverblijven van het gemeenschapsonderwijs in het Brussels gewest. Er worden 811 uren bespaard bij verpleging en 5.832 uren bij de kinderverzorging”, stellen de Vlaamse socialisten. Volgens Goeman zullen hierdoor Nederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel verdwijnen. “Onbegrijpelijk, want al jaren wachten we op investeringen om het historisch tekort in de kinderopvang weg te werken. Als men mensen flexibeler en meer wil doen werken, dan moeten er voldoende opvangplaatsen zijn voor de kinderen van werkende ouders. Ik hoop dan ook dat bevoegd collegelid Debaets haar partijgenoot Crevits (CD&V) kan aanmanen om de besparing ongedaan te maken”, zegt Hannelore Goeman.

In een reactie ontkent Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits dat er crèches zullen moeten sluiten en verklaart ze de daling van de middelen voor de Brusselse kinderdagverblijven: “Het is een historisch gegeven dat onderwijs mee-investeert in enkele kinderdagverblijven in Brussel. De afgelopen jaren zijn de middelen die zij ontvangen vanuit Kind & Gezin aanzienlijk toegenomen. Dit maakt dat de onderwijsinvestering nu geleidelijk afbouwt. Die daling wordt gecompenseerd door de stijging van middelen vanuit Kind & Gezin. De kinderdagverblijven dreigen ook niet te verdwijnen. We investeren in 2017 nog steeds vanuit onderwijs 8,3 miljoen euro in de Brusselse kinderdagverblijven.”

“Een nieuwe mokerslag voor Brussel”

De Vlaamse regering breekt volgens sp.a haar belofte om niet meer te besparen op onderwijs. “Na het afschaffen van belangrijke projecten rond taalondersteuning in Brusselse scholen en het wegtrekken van de steun voor kwetsbare en kansarme leerlingen (GOK-middelen), is dit een nieuwe mokerslag. De Vlaamse regering bespaart op de kwaliteit van ons onderwijs, op het welzijn van onze leraren en op de toekomst van onze kinderen. Dat zal als een boemerang terug in ons gezicht vliegen”, waarschuwt Jef Van Damme.

Minister Crevits zegt de grote uitdagingen van Brussel te erkennen. “Daarom ontvangt het Brussels onderwijs voor elke leerling meer middelen dan in de rest van Vlaanderen (Brussel-coëfficiënt). De steun voor kwetsbare en kansarme leerlingen (GOK-middelen) blijft behouden en betekent voor Brussel 34,4 miljoen euro extra.” Voorts bedragen de Brussel-middelen voor het hoger onderwijs net als vorig jaar 8,5 miljoen euro, aldus nog de Vlaams minister. In 2017 zouden de middelen opnieuw evolueren met de groei van het aantal studenten, kondigt Crevits nog aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen