Direct naar artikelinhoud

Werkloze fotograaf wint World Press Photo met beeld dat niemand wou

Krant noch magazine had interesse in Daniel Rodrigues' foto. Ontmoedigd gaf de 25-jarige Portugees de fotografie zelfs op. Tot hij vrijdag won in de categorie Daily Life van World Press Photo. Met het prijzengeld hoopt hij nu een nieuw toestel te kopen.

Het was een vriend die het hem vrijdag moest vertellen. Natuurlijk had Daniel Rodrigues zijn foto van voetballende jongens in Guinee-Bissau ooit zelf ingestuurd. Onder het motto: 'je weet maar nooit'. Maar dat de hoop klein was, is niet onlogisch. Niet alleen omdat liefst 5.666 fotografen samen 103.481 foto's instuurden voor de World Press Photo. Vooral had Rodrigues voordien alleen 'no' gehoord. Zijn zwart-witbeeld, in maart 2012 gemaakt in een dorp dat Dulombi heet, was nooit gepubliceerd. In geen Portugese krant, in geen Portugees tijdschrift. Nergens ter wereld. Onverkocht. Wegens geen interesse, of wegens geen geld.

Maar kijk: '1st prize singles, Daily Life', achter dit titeltje lees je de naam van Daniel Rodrigues. Goed voor een geldprijs van 1.500 euro. "Ik ben sinds september werkloos en heb zelfs geen fotomateriaal meer", zei de Portugese fotograaf in een interview met het tv-station SIC Noticias. "Dat komt door de crisis die ons allemaal treft. Ik heb al mijn materiaal moeten verkopen om mijn facturen te kunnen betalen, mijn uitgaven te blijven bekostigen, om te overleven."

Lionel Messi

Waarmee Rodrigues een typisch voorbeeld werd van de crisis waar Portugal door moet: 17 procent van de actieve bevolking zit zonder werk, bij de jongeren loopt dat op tot 40 procent. Hijzelf werkte voor een krant in Porto, met nadruk op de verleden tijd dus. "Ik doe niks, ik zoek werk, zelfs buiten mijn specialiteit als fotograaf", vertelde Rodrigues aan het agentschap Lusa. Ook de Portugese pers bespaart op alles.

Zonde, vond dus World Press Photo. De organisatie bekroonde de foto die Rodrigues maakte toen hij in Guinee-Bissau enkele mensen op humanitaire missie volgde. Aan Lusa vertelde hij over zijn schrik voor het continent Afrika, voor het land zelfs. "Guinee is een van de armste landen ter wereld. Maar de mensen bleken fantastisch te zijn. Niemand maakte er een probleem van dat ik een foto maakte. Ook niet in dit dorp, waar ik toevallig tussen die voetballende jongens terechtkwam."

Daar maakte hij dit beeld. Een universeel beeld: geef jongens wat ruimte en een bal en er wordt gespeeld. Zoals overal in de wereld. Volgens World Press Photo toont de foto van Rodrigues wat voetbal écht is. "Dat zit niet bij Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar wel op de velden, waar jongens blootvoets en desnoods met een stoffen bal gaan spelen."

Is er nu hoop voor Rodrigues? Hijzelf wil het in ieder geval geloven. Hij hoopt dat de roem die World Press Photo hem nu geeft, hem opnieuw uitzicht op werk biedt. "Ook al zit je in een moeilijke fase in je leven, er komt blijkbaar altijd een betere fase", zegt hij. "Misschien opent dit opnieuw deuren." Hij ziet er ook een aanmoediging voor collega's in. En voor zichzelf is er natuurlijk nog die 1.500 euro, de prijs verbonden aan de winst. Dat bedrag wordt hem eind april overgemaakt. Een bedrag dat Rodrigues wil aanwenden om opnieuw fotomateriaal te kopen. "Dat zal niet volstaan", beseft hij, maar het geeft hem wel de kans een herstart te maken. "Het zal me zelfs enorm helpen."