Direct naar artikelinhoud

Zidane stilaan heilig in Madrid

'San Zidane' heeft het geflikt. Na vier seizoenen zonder titel is Real Madrid eindelijk nog eens landskampioen geworden in Spanje. Cristiano Ronaldo en Karim Benzema zorgden met twee goals voor de kers op de taart in het duel tegen Málaga. En nu op naar Cardiff.

De meeste trainers beginnen met het landskampioenschap. Zinédine Zidane is niet zoals de meeste trainers. 'Zizou' is een klasse apart, San Zidane sinds gisteren. Eén blik op zijn palmares als coach zegt genoeg. De Champions League was zijn eerste trofee, gevolgd door de UEFA Super Cup en het WK voor clubs. Sinds gisteren mag hij zich ook Spaans landskampioen noemen.

Een overwinning op het veld van Málaga volstond voor Real Madrid om voor het eerst sinds 2012 nog eens kampioen te worden. Vijf jaar zonder titel, een eeuwigheid in Koninklijke termen.

Na amper twee minuten mochten de handjes van Zidane al op mekaar. Isco verstuurde een telegeleide pass, buitenkantje rechts, Ronaldo pikte op, omspeelde sierlijk Kameni en duwde de 0-1 binnen. Madrid scoorde dit seizoen in al zijn competitiewedstrijden; zelfs in de rijke geschiedenis van de Galácticos is dat een unicum. Voor Ronaldo zelf was het zijn veertigste doelpunt dit seizoen.

Barcelona even van slag

Real had eigenlijk genoeg aan een punt in La Rosaleda om de 33ste landstitel te pakken. Barcelona maakte ook nog een waterkansje, maar dan moest Real verliezen in Málaga en moesten de Catalanen in eigen huis winnen van Eibar. Het nieuws van de vroege Madrileense voorsprong was een mokerslag voor Barcelona. Takashi Inui, de Japanner van Eibar, profiteerde en legde een rouwsluier over Camp Nou. Op de Plaza de Cibeles in Madrid begonnen de vlaggen en sjaals van Real al wat feller te wapperen.

Niet dat Málaga zich zomaar naar de slachtbank liet leiden. Sandro Ramirez zocht de winkelhaak met een vrijschop, maar Keylor Navas sloeg de bal uit zijn doelvlak. De Costa Ricaan riskeerde daarbij lijf en leden toen hij te pletter sloeg tegen de paal, maar krabbelde toch weer overeind. Zidane balde de vuisten, de titel kwam al loeren om de hoek.

Kort na de rust nam Benzema alle twijfels weg. In de rebound knalde hij de 0-2 binnen, randje buitenspel wel. Maar je moest al een Barça-fan zijn om daar zwaar aan te tillen. Zidane verloor zelfs even zijn cool en juichte uitbundig.

Takashi Inui zette Eibar kort nadien zelfs op 0-2 bij Barcelona. De Catalanen knokten zich nog wel terug in de wedstrijd en wonnen zelfs nog met 4-2, maar Real gaf geen krimp. Campeones!

Sergio Ramos kon zijn geluk niet op na de wedstrijd. "We hebben er veel te lang op moeten wachten", grijnsde hij. "Nu is de titel opnieuw een feit. Dat we tot de laatste speeldag moesten wachten maakte het spannend, maar ook o zo mooi. Ik hoop dat de fans in groten getale staan te wachten als we straks thuiskomen."

De blik kan vanaf nu op Cardiff worden gericht. Over twee weken proberen de Madrilenen in Wales zichzelf op te volgen als winnaar van de Champions League, iets wat nog geen enkele ploeg voor mekaar kreeg. Treffend dat de tegenstander in die finale, Juventus, ook net gisteren de titel wist te veroveren in Italië. Zowel in Turijn als Madrid werd stevig gevierd, wie mag dat feestje over twee weken nog eens overdoen?