Onverbiddelijke belastingambtenaar uit ‘De Fiscus’ wordt zelf op de vingers getikt

© Patrick Hattori

Meedogenloos voor mensen met onbetaalde belastingen, een opvallende geel-zwarte bril, en een Vlaamse Leeuw aan de muur: Johan van het ontvangstkantoor was de meest opvallende figuur in de eerste aflevering van het Eén-programma ‘De Fiscus’. Maar samen met veel kijkers vragen wij ons af: mag dat wel, een ambtenaar die zijn Vlaamse sympathieën zo duidelijk maakt?

Simon De Vriendt en Leen De Smedt

Johan Van de Velde (38) uit Aalst bleek woensdag de minst lieftallige rol te hebben in de nieuwe VRT-reeks over de FOD Financiën. Onverbiddelijk eist hij achterstallige belastingen op. Ook als blijkt dat een werkloze man niet kan betalen en een deurwaarder de inboedel al is komen opschrijven, blijft Johan onbewogen. “Waar u die 9.000 euro vandaan haalt, is mijn probleem niet”, zegt hij. “Als u betaalt, is uw probleem opgelost. En anders komt de deurwaarder uw meubels ophalen. U heeft het zo ver laten komen, niet ik.”

Niet alleen zijn striktheid bleef de kijkers bij, velen wezen op sociale media ook op het Vlaamse embleem dat hij aan zijn muur had hangen, en de opvallende bril met geel-zwart montuur. “Religieuze symbolen mogen niet, maar die Vlaams-nationalist mag wel een Vlaamse Leeuw uithangen?”

Deontologische code

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, geeft toe dat de Vlaamse Leeuw die in het kantoor van Johan hangt niet volgens de regels is. Het is een politieke uiting die tot de persoonlijke levenssfeer behoort. “Lokalen waar het publiek komt, moeten publiek neutraal zijn. Daar hebben we een deontologische code voor.”

In die code staat te lezen dat ”de uitoefening van het ambt neutraal moet zijn”, en de ambtenaar “te allen prijze moet getuigen van neutraliteit op alle vlakken”. Dat lijkt hier niet het geval te zijn, dus de Vlaamse Leeuw van Johan zal nog een staartje krijgen. “We hebben een integriteitscoördinator en een integriteitsteam en zij zullen deze zaak bekijken met de deontologische code”, klinkt het.

De strenge Johan lijkt zich binnenkort dus zelf te moeten verantwoorden bij zijn werkgever. “Van de pot gerukt”, vindt hij zelf. “Sinds wanneer is een Vlaamse Leeuw politiek?”, vraagt hij geprikkeld. “Er hangt in mijn kantoor een wand vol affiches van Aalst carnaval, ben ik dan ook sympathisant van de Oilsjterse piratenpartij? Ik ben een trotse Vlaming, de rest is nonsens. Ik ben lid van geen enkele partij. De directie heeft alle afleveringen op voorhand bekeken en goedgekeurd. De bedoeling was de mens achter de fiscus te laten zien, en ja, ik vind het belangrijk om mensen te responsabiliseren zodat de belastingen rechtvaardig zijn en de begroting toch een beetje klopt”, zegt hij nog. “Het is spijtig dat men focust op een leeuwtje van vijftien centimeter dat niets ter zake doet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen