Direct naar artikelinhoud
Fiscaliteit

Van Overtveldt laat nota over vennootschapsbelasting niet inkijken door parlement

Johan Van Overtveldt.

De Kamer krijgt geen inzage in de nota van de Hoge Raad voor Financiën rond de vennootschapsbelasting waar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) deze week mee uitpakte. Dat heeft de minister aan de bevoegde Kamercommissie laten weten. Het gaat immers om een voorlopig werkstuk waarover hij nog bijkomende vragen heeft gesteld, luidt het.

Het rapport van de HRF deed deze week veel stof opwaaien. De plannen om de vennootschapsbelasting te verlagen slaan geen gat in de begroting, zo klonk het eerst. Het bleek echter om een voorlopige nota te gaan die Van Overtveldt op eigen houtje had gevraagd. Nochtans was afgesproken dat premier Charles Michel een gecoördineerd advies zou vragen over de hervorming van de vennootschapsbelasting én de meerwaardebelasting, foeterde coalitiepartner CD&V, die hamert op de koppeling tussen beide dossiers.

Voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) van de Kamercommissie Financiën vroeg de nota op bij Van Overtveldt. Maar het parlement krijgt voorlopig dus geen inzage. "De minister heeft geantwoord dat het om een persoonlijk initiatief ging en er nog geen sprake is van een definitieve versie, aangezien hij een aantal extra vragen heeft gesteld", verduidelijkt Van Rompuy. "Bovendien neemt de eerste minister de coördinatie nu op zich."

Begrotingsstukken

Wat woensdag wel eindelijk naar het parlement komt, zijn de begrotingsstukken. "Rijkelijk laat", vindt Van Rompuy. Ook vanuit de oppositie klonk eerder al kritiek. Vrijdag geven Van Overtveldt en begrotingsminister Sophie Wilmès hun inleiding. Op dinsdag 29 november hoort de commissie vervolgens de Europese Commissie, op 6 december het Rekenhof. Nadien begint dan de algemene bespreking, met de bedoeling op 14 december te kunnen stemmen in commissie.

Ook de bijhorende programmawet zou op 14 december gestemd moeten worden. Vooralsnog is ze echter niet in het parlement ingediend. Volgens Van Rompuy zullen de hervorming van de vennootschapsbelasting en de invoering van een meerwaardebelasting er in elk geval geen deel van uitmaken.