De planetaire nebula NGC 7027 in het sterrenbeeld Zwaan, waar de molecule waargenomen werd.
Volledig scherm
De planetaire nebula NGC 7027 in het sterrenbeeld Zwaan, waar de molecule waargenomen werd. © RV

Wetenschappers vinden allereerste molecule die ooit gevormd werd in heelal

Nature, NASAWetenschappers zijn erin geslaagd om de allereerste moleculaire verbinding waar te nemen die ooit gevormd werd in het heelal. Er werd al bijna 100 jaar over getheoretiseerd, maar nu is ze voor het eerst ook echt gezien in een jonge nebula op 3.000 lichtjaren van onze Aarde.

9 reacties

  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    @Nick Lersberghe, de De Big Bang een direct 'gevolg van roodverschuiving'? --- Je verwart oorzaak en gevolg. Verder zeg je: ‘Tijdens’ en ‘voor’ de Big Bang was het universum zoals het nu is er nog niet, dus gelden die wetten niet op dat moment.’ - Ja, dat zegt de theorie die van geen kanten klopt. Hoe kan een singulariteit bestaan als er nog geen tijd is, en hoe kan ze expanderen of uitzetten als er nog geen ruimte is? Dé Bing-Bang anomalie.
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    De oerknal is een goed geschreven fantasieverhaal, vol met pseudowetenschappelijke onzin die overstemd wordt door zaken die niemand betwist. Het is niet omdat ik singulariteit mogelijk acht (is nog niet bewezen), of in het feit dat er roodverschuiving optreedt, dat ik ook moet geloven in een verhaal dat vol zit met aannames, anomalieën en ketterijen tegen alle gekende natuurwetten. Zoek op: Oerknal: geloof of wetenschap? | Mens en Samenleving: Religie
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Kort na de oerknal ontstonden eenvoudige moleculen, helium en waterstof. Doorheen de tijd andere atomen, complexe molecules, gaswolken, sterren... Steeds meer organisatie die energie nodig heeft en leidt tor verlies van herbruikbare energie. Dat noemt entropie en verklaart waarom de tijd enkel vooruit gaat. Alles kon enkel ontstaan uit een enorme concentratie aan energie - het punt van de oerknal - waaruit alles zich organiseert en ooit tot stilstand komt door maximale energie afvlakking.
  • Thomas Lambaerts

    5 jaar geleden
    Arend en Michel. 3000 lichtjaar om hier te geraken. En wij zien het als 600jaar oud. Dus is deze 3600jaar oud. Of misschien is de nevel al helemaal weg? Het enigste waar ik mijn hoofd niet rond krijg is, ze kunnen licht en straling zien van enorm lang geleden, niet lang na de oerknal. Dan is onze materie sneller dan het licht gegaan om een voorsprong te nemen op het licht?
  • p. devillé

    5 jaar geleden
    De eerste jaren van ons universum....Wat bedoelen ze eigenlijk.Het begin van ons zonnestelsel of het melkwegstelsel.Het universum is echter oneindig groot.En dat van die oerknal.Wat was er dan voor die oerknal.Daar hebben onze wetenschappers blijkbaar geen antwoord op.Indien iets, wat dan.Maar dan is de oerknal toch niet het begin.Indien niets, hoe dan van niets naar iets....