Direct naar artikelinhoud
WeerFrankrijk

Recordtemperaturen: 15 mei en het sneeuwt op Corsica

Recordtemperaturen: 15 mei en het sneeuwt op Corsica
Beeld AFP

Het Franse eiland Corsica in de Middellandse Zee is vanmorgen wakker geworden onder een sneeuwtapijt. Erg ongewoon, want de gemiddelde temperatuur loopt er half mei normaal gezien op tot meer dan 20 graden.

De sneeuwzone trok afgelopen nacht over het eiland. Het noodweer kwam onverwacht en dat maakte dat onder meer de col de Vizzavona - een bergpas op een hoogte van 1.163 meter – enkele uren volledig dicht ging voor het verkeer. Sneeuwruimers werden meteen op pad gestuurd.

Sneeuwgrens

Volgens de prefectuur van Haute-Corse is de sneeuwgrens tot 900 meter gezakt, maar zou die opnieuw optrekken tot 1.400 meter in de loop van de dag. “We verwachten 1 tot 3 centimeter sneeuw op de Col de Vizzavona en tot 5 centimeter op de col de Vergio (op een hoogte van 1.478 meter, red.)”, klonk het in de krant Corse Matin. “De minimumtemperaturen, die lokaal ver onder het normale gemiddelde liggen, zullen uitkomen op 6 tot 9 graden en amper 1 graad op het reliëf.”


Volgens Meteo France zou de doortocht van een koufront verantwoordelijk zijn voor de ongewone temperaturen op Corsica. “Die koude lucht uit Scandinavië is in het begin van de week door Polen, Hongarije en Slovakije getrokken en heeft gemaakt dat er sneeuw lag op lage hoogten (500 tot 600 meter). Daarbij sneuvelden records van meer dan 60 jaar oud.” (lees hieronder verder)

Sneeuwgrens
Beeld AFP
Sneeuwgrens
Beeld AFP
Sneeuwgrens
Beeld AFP
Onder meer de col de Vizzavona is bedekt met sneeuw.Beeld AFP

De aankomst van de koude lucht op Corsica afgelopen nacht, deed de sneeuwgrens er drastisch dalen, tot zelfs 600 meter in het binnenland. “In Pietrobella (510 meter) was de temperatuur amper 0,9 graden, waardoor het record van 7 mei meteen verbroken werd (2,9 graden)”, klinkt het.

Het koufront zal de komende dagen verder opschuiven richting Turkije. Donderdag zal het over het zuiden van Italië trekken en onstabieler worden. Daarna over Griekenland en de Egeïsche Zee, met een toenemende kans op zwaar onweer.

Sneeuwgrens
Beeld AFP
Sneeuwgrens
Beeld AFP
Sneeuwgrens
Beeld AFP
Ook het dorpje Vivario is bedekt met sneeuw.Beeld AFP