Tweede patiënt (70) overleden na legionellabesmetting

Er is een tweede patiënt overleden na de legionellabesmetting in de regio rond Evergem. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

km

Het gaat om een 70-jarige man uit Wippelgem, hij overleed in het Gentse AZ Sint-Lucas. De man had een verminderde weerstand, wat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte. De vrouw van het laatste slachtoffer verklaarde tegenover Het Nieuwsblad echter dat haar man helemaal niet verzwakt was en geen gezondheidsproblemen had. 'Hij dacht dat hij gewoon verkouden was', zegt ze. 'En twee weken later is hij er niet meer.'

Maandag werd de ziekte al een 50-jarige man fataal. Hij leed aan suikerziekte, wat zijn weerstand verminderde en hem vatbaar maakte voor infecties. Van de vijftien overige patiënten, liggen er nog twee op intensieve zorg. Eén van hen is in kritieke toestand. Zes patiënten zijn intussen terug thuis en zeven anderen zijn aan de betere hand.

Oorzaak

Intussen is nog altijd niet met zekerheid geweten wat de bron van de besmetting is, experts vrezen dat we het misschien nooit gaan weten. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zoekt de bron in de eerste plaats in de koeltorens van de industrie in de Gentse kanaalzone. De voorbije dagen werden waterstalen afgenomen in de koeltorens van zeventien bedrijven. Die bedrijven moeten in het kader van het legionellabesluit ook meerdere keren per jaar legionellametingen doen.

De bacterie groeit in stilstaand water tussen twintig en vijftig graden, waarop ze zich nestelt in omgevingen zoals kranen, douchekoppen, airconditioning en jacuzzi’s. De ziekte is enkel overdraagbaar via ingeademde waterdampen, en dus niet via mensen.

Er zijn twee varianten: een lichtere (Pontiackoorts) en ernstigere vorm (de veteranenziekte). Bij de eerste liggen de symptomen vrij gelijk met de gewone griep: koorts, hoofdpijn, hoesten,... De gevallen in de Gentse kanaalzone geven echter aan dat het om een uitbraak van het tweede type gaat.

De ziekte kan behandeld worden met een bepaald type antibioticum. Aangezien de bacterie inwerkt op de weerstand, kan de genezing enkele weken duren. Bij mensen met al een verzwakte weerstand, kan de ziekte fataal zijn.