Een reiziger probeert zich door een menigte van demonstranten te wurmen.
AFP or licensors

Rust weergekeerd na grimmige protestdag op luchthaven van Hongkong

Bij het protest op de luchthaven van Hongkong, één van de drukste ter wereld,  is het tot een confrontatie gekomen tussen honderden demonstranten en de politie. Doordat de demonstranten de vertrekhal blokkeerden, werd het vliegverkeer ernstig verstoord.

Het aanhoudende protest in Hongkong blijft het vliegverkeer parten spelen. De hele dag hebben honderden manifestanten de doorgang van reizigers naar de veiligheidscontrole en twee terminals geblokkeerd.

Naar het einde van de dag toe is de sfeer grimmig geworden en is het tot een confrontatie gekomen tussen de demonstranten en de politie. Er werd pepperspray gebruikt om honderden manifestanten terug te dringen, die weigerden een politiewagen door te laten die een ambulance met een gewonde man escorteerde. Er werden ook minstens twee mensen gearresteerd.

Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten op straat marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten het gebouw probeerden binnen te geraken.

 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Op het einde van de dag is de rust op de luchthaven weergekeerd. De meeste actievoerders zijn naar huis gegaan en ook de politie heeft zich grotendeels teruggetrokken.

Maandag moesten ook al vluchten geannuleerd worden. Daardoor moesten honderden gestrande passagiers de afgelopen nacht op de luchthaven doorbrengen. 

De luchthavenautoriteiten gaven de schuld aan de betogers voor het sluiten van de luchthaven. Met ruim vijfduizend waren ze maandag afgezakt naar de luchthaven. De hele aankomsthal zat vol in het zwart geklede betogers, ook de wegen naar de luchthaven en de parkings zaten overvol. 

De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft nog eens herhaald dat geweld niet zal worden getolereerd. "Het protest is een pad zonder uitgang" zei ze, kennelijk emotioneel. Tegelijk zette ze de deur op een kier.

"Het is mijn rol om de economie weer op poten te krijgen en wanneer alles achter de rug is zal ik ook luisteren naar de bezorgdheden van de betogers" zei ze. 

Videospeler inladen...

Intussen komt er ook meer en meer internationale druk op de regering van Hongkong. Ondermeer de Canadese premier Justin Trudeau en de leider van de Democraten in Amerika, Nancy Pelosi, vragen aan de autoriteiten in Hongkong om terughoudendheid in de repressie van de protesten.

De betogingen in Hongkong duren nu al tien weken. Aanvankelijk waren ze gericht tegen een wet die uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakt. Maar zelfs toen die wet in de ijskast belandde ging het protest door. De betogers eisen respect voor de eigenheid van Hongkong, meer democratie en minder inmenging van China. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen