Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

Wel drugslab op Pukkelpop maar gebruikers kunnen niet zelf testen

Burgemeester Steven Vandeput krijgt een rondleiding op Pukkelpop.Beeld Karolien Coenen

Tijdens Pukkelpop zal een mobiel lab aanwezig zijn om drugs die de politie onderschept snel te kunnen analyseren. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zullen gebruikers hun drugs er niet zelf kunnen laten testen.

Vanmorgen vond op het terrein van Pukkelpop een laatste controle plaats, om na te gaan of alles veilig is. Het absoluut speerpunt van de hulpdiensten dit jaar is drugs. Op de festivalweide zal er dan ook een mobiel lab staan van de civiele bescherming. Daarin zitten drie meettoestellen, voor snelle analyses van drugs die de politie onderschept. 

Vorige maand viel op dancefestival Tomorrowland nog een drugdode, maar zo’n tragisch incident wil de organisatie van Pukkelpop absoluut vermijden. Daarom staat er op Pukkelpop een mobiel lab. Als de politie drugs onderschept, kunnen laboranten snel testen wat er precies in zit. 

Verboden

Toch wil dat drugslab uiteraard niet zeggen dat drugs getolereerd worden op het festival. Politie en parket zetten nog méér agenten in dan vorig jaar. “We gaan met zoveel mogelijk patrouilles aanwezig zijn en we gaan echt controleren”, klinkt het bij de Hasseltse politie. “Bij het minste wat we verdacht vinden, zal er een controle plaatsvinden en eventueel worden festivalgangers gefouilleerd op druggebruik.”

Ook organisator Chokri Mahassine spreekt klare taal: “Mensen die niet wil luisteren en die worden gepakt, krijgen een boete én worden de toegang tot het festival geweigerd. Drugs mogen niet op Pukkelpop.”