Trump ontslaat veiligheidsadviseur John Bolton

John Bolton

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton de laan uit gestuurd. Dat meldt de president dinsdag op Twitter.

Bolton zelf stelt dat hij op eigen houtje is opgestapt. De Amerikaanse president kondigt nog aan volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur te zullen benoemen.

‘Ik heb gisterenavond John Bolton ervan op de hoogte gebracht dat zijn diensten niet langer nodig zijn op het Witte Huis’, aldus Trump. ‘Ik was het erg oneens met veel van zijn suggesties, net als anderen in de regering, en daarom heb ik John om zijn ontslag gevraagd, wat deze ochtend aan mij is bezorgd.’

Bolton zelf spreekt de versie van Trump over zijn ontslag tegen. ‘Ik bood aan om gisterenavond ontslag te nemen en president Trump zei: ‘we praten er morgen over’ ‘, aldus Bolton op Twitter. Hij stuurde ook sms’jes naar Amerikaanse media om te zeggen dat hij uit eigen beweging is opgestapt.

Bolton was sinds april 2018 de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Hij volgde generaal H.R. McMaster op in die functie en was al de derde nationale veiligheidsadviseur van Trump. De eerste was Michael Flynn, tegen wie juridische stappen zijn gezet omdat hij had gelogen tegen de FBI over contacten met Russische functionarissen.

Bolton geldt als een hardliner en voorstander van een regimewissel in Iran. Hij zat ook achter het harde beleid tegen Venezuela. Volgens Amerikaanse media waren er ook meningsverschillen tussen Trump en Bolton over Afghanistan. Bolton was zo gekant tegen de geheime ontmoeting die Trump afgelopen zondag had gepland met vertegenwoordigers van de taliban in Camp David. Trump annuleerde die ontmoeting uiteindelijk. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat de taliban in Kaboel een dodelijke aanslag hadden gepleegd. Daarbij vielen twaalf doden, onder wie een Amerikaanse soldaat.

Trump had eerder al gehint op zijn meningsverschillen met Bolton over het buitenlandse beleid. ‘John Bolton is een absolute havik. Als het aan hem lag, zou hij het tegen de hele wereld in een keer opnemen’, zei de president aan zender NBC in juni.

Bolton stamt uit de afdeling binnen de Republikeinse partij die meer aansluit bij het beleid van de regering onder George W. Bush, waar hij ook deel van was. Toen hij niet in de regering werkte, was hij actief voor conservatieve denktanken.

Amerikaanse media berichtten de afgelopen weken dat Bolton en Trump een bittere strijd leverden over de aanpak van Afghanistan. Trump wil ook betere betrekkingen met Rusland, tegen het advies van mensen uit het establishment. Weliswaar zijn de betrekkingen met Rusland erg gespannen en heeft de huidige Amerikaanse regering de sancties op Moskou verhoogd.

Het ontslag van Bolton kwam als een verrassing. Trump tweette er over ongeveer een uur voordat de nationale veiligheidsadviseur samen met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Financiën Steve Mnuchin een persbriefing zou geven in het Witte Huis.

Sinds Trump aan de macht kwam, vonden er ongewoon veel personeelswissels plaats in de regering. Jim Mattis stapte zo eind vorig jaar op als minister van Defensie, uit onenigheid met Trump over Syrië. De president ontsloeg ook Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken en Jeff Sessions als minister van Justitie. Daarnaast is Trump al toe aan zijn zevende communicatieverantwoordelijke en stuurde hij al twee stafchefs de laan uit.

Plaatsvervangend veiligheidsadviseur aangesteld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Charlie Kupperman aangesteld als plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur, na het ontslag van John Bolton.

Kupperman is een gewezen topman bij Boeing en Lockheed Martin en was de rechterhand van Bolton sinds het begin van het jaar. Hogan Gidley, woordvoerder van de regering, bevestigde de aanstelling. “Er is hier geen enkel probleem, ze kwamen gewoon niet overeen op sommige kwesties”, zei hij ook.

Ook Pompeo had meningsverschillen met Bolton

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, had meningsverschillen met de gewezen nationale veiligheidsadviseur John Bolton, die door president Donald Trump de laan is uitgestuurd.

Pompeo gaf toe dat hij meermaals meningsverschillen had met Bolton. ‘Dat staat vast’, aldus Pompeo, maar hij voegde daaraan toe dat hij het ook met anderen het niet eens was.

Volgens Pompeo moet de wereld nu geen verandering in het buitenlands beleid verwachten. ‘Dit was het beleid van de president’, aldus de minister. Volgens hem geven zijn adviseurs ‘onze beste kennis’, advies en gegevens om beslissingen te nemen, zo bericht CNN.

Minister van Financiën Steven Mnuchin benadrukte ook dat de visie van Trump op de oorlog in Irak sterk verschilde van die van Bolton. Daarnaast bevestigde Mnuchin ook dat Trump zijn beleid tegenover Iran ook niet zal veranderen en een ‘campagne van maximale druk’ zal behouden. Trump is volgens hem wel bereid tot een ontmoeting ‘zonder voorafgaande voorwaarden’ met de Iraanse president Hassan Rohani.

Partner Content