Direct naar artikelinhoud
Politiek

CD&V overweegt duovoorzitterschap

CD&V-voorzitter Wouter Beke zou wel eens twee opvolgers kunnen krijgen.Beeld BELGA

Binnen CD&V gaan steeds meer stemmen op om huidig voorzitter Wouter Beke niet door één, maar door twee voorzitters te laten opvolgen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Zo zou de werklast verdeeld kunnen worden. De zogenaamde werkgroep van ‘twaalf apostelen’, die de voorbije verkiezingen moet analyseren, moet daarover de knoop doorhakken. Donderdag komen ze met hun eindverslag.

“We moeten ons afvragen of we stilaan niet te veel eisen van een voorzitter om dat allemaal door één persoon te laten doen”, zegt een CD&V’er. “Te veel voor één man of vrouw.”

Ook de ‘twaalf apostelen’, die de partij moeten doorlichten na de verkiezingen op 26 mei, hebben het probleem al intern op tafel gelegd. Want er loopt duidelijk iets spaak tussen de onderbouw en top van de partij.

Twee opvolgers

Vandaar dat het idee ter sprake kwam om niet één, maar twee opvolgers voor CD&V-voorzitter Wouter Beke te kiezen. Dat zou namelijk volgens enkele CD&V’ers alleen maar voordelen opleveren. “Als we nu een jongere naar voren schuiven, riskeren we die helemaal op te branden”, zegt een verkozene. “Kiezen we voor een gevestigde waarde, dan geven we ook niet het signaal van verjonging. Een duo kan die vernieuwing proberen door te duwen zonder dat één beloftevol gezicht zijn of haar tanden stukbijt.”

Een alternatief zou zijn om de algemeen secretaris, die verantwoordelijk is voor de interne werking, een duidelijkere rolomschrijving mee te geven, zodat die meer uit de schaduw kan treden.

Rapport

Vandaag en morgen houden de christendemocraten fractiedagen. Donderdag komen de twaalf apostelen dan naar buiten met hun rapport. Of daarin zwart op wit zal staan dat de partij vanaf nu kiest voor twee voorzitters is nog koffiedik kijken. Maar verschillende partijleden bevestigen aan het Nieuwsblad dat die piste grondig wordt overwogen.